Exotiska lockrop i mobilen

- 04/10/2008, 18:03 -

Uppringd på mobilen av okänt utländskt nummer? Ringa inte tillbaka. (TT)

Ett missat samtal i mobilen från ett okänt utlandsnummer? Ring inte tillbaka om du vill undvika obehagliga överraskningar på nästa räkning.

Under den senaste veckan har svenska mobilägare blivit uppringda av utländska nummer som de inte känner igen. Bland annat har prefixet +88, följt av ett långt nummer, synts i ett okänt antal telefonfönster. I det fallet är uppringaren en italiensk satellit. Ringer man då tillbaka kan det kosta upp mot 60 kronor i minuten, enligt pressinformatör Erik Hörnfeldt hos mobiloperatören 3.

Vi uppmanar våra kunder att tänka efter två gånger innan de besvarar okända telefonnummer från exotiska delar av världen, säger han till TT.

Någon har kommit på att det här är ett bra sätt att tjäna pengar.

Till 3 har en handfull kunder hört av sig under veckan om fenomenet. Den som ringt tillbaka till det utländska numret får i princip stå sitt eget kast.

Även de andra stora operatörerna, Telia och Tele2, håller linjen att inte generellt ersätta kunder som självmant besvarat sådana här uppringningar.

Det här är inget särskilt vanligt problem, utan det har dykt nu på sistone, säger Erik Hörnfeldt och berättar att 3 har spärrat de aktuella satellitnumren.

Skrivet av: