Deras starkaste fäste har hela tiden varit Malmö.
1 av 4
Deras starkaste fäste har hela tiden varit Malmö.
Under gängets sju aktiva år sysslade de mest med knarkbrott, utpressning, beskyddarverksamhet och bedrägerier.
2 av 4
Under gängets sju aktiva år sysslade de mest med knarkbrott, utpressning, beskyddarverksamhet och bedrägerier.
Enligt gängets talesperson Feras Al Bawi har medlemmarna hoppat av då de är "trötta på det".
3 av 4
Enligt gängets talesperson Feras Al Bawi har medlemmarna hoppat av då de är "trötta på det".
Det grovt kriminella gänget etablerade sig i Sverige 2005.
4 av 4
Det grovt kriminella gänget etablerade sig i Sverige 2005. - Foto: BARDUR EKLUND / SCANPIX

Så krossades kriminella Black Cobra

Avhopp, ålder och ökat tryck från polisen är några av anledningarna till att Black Cobra lägger ner sin verksamhet i Sverige.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Det här är Black Cobra

Det danska gänget Black Cobra uppges ha cirka 600 medlemmar och finns etablerade i de flesta av de största städerna i vårt grannland.

Sedan 2005 finns gänget i Malmö och därefter spred sig gänget snabbt. De startades även en undergrupp med namnet Black Scorpions som bland annat sysslat med grova rån.

Black Cobra uppges även vara representerade i Stockholmsförorterna Tensta, Rågsved, Hagsätra, Rinkeby, Skärholmen och Rissne. Av polisen beskrivs de som ett löst sammansatt nätverk med starka ledare. Samma ledare som nu alltså har bestämt sig för att lägga ner verksamheten i Sverige.

Gänget gjorde sig kända genom att bära svartvita tröjor med ett emblem på ryggen föreställande en kobra i anfallsställning.

SVERIGE. Den sju år långa gängsagan lider mot sitt slut. Därmed står hundratalet gängmedlemmar utan tillhörigt och tröja. Det grovt kriminella gänget Black Cobras ledare har fått "andra intressen"-  och väljer nu därför att lägga ner verksamheten i Sverige.

– Man ska se det som positivt att de försvinner. Men brottsligheten de stod för kommer att fortsätta som den gjort tidigare. De här personerna som går runt i deras tröja en dag och ta på sig en annan dagen efter, säger Lars Öjelind, vid Rikskriminalen, till Nyheter24.

"Alla medlemmar har hoppat av"

Enligt uppgifter till Sydsvenskan har Black Cobras gängledare blivit äldre, fått familjer och barn. Ryktet om att det danska gänget ska läggas ner har florerat under några veckor. Men det var inte förrän i helgen som tidningens källor i den undre världen kunde bekräfta att så var fallet.

I en intervju med Helsingborgs Dagblad den 11 maj berättade gängets talesperson Feras Al Bawi att man nu lämnar Skåne. "Vi är trötta på det. Alla medlemmar har hoppat av." sa Feras Al Bawi då.

På frågan vad de 60-70 medlemmarna ska göra i stället svarade han:

– Vet inte. Spela fotboll kanske. Vi har ju folk till fyra fotbollslag.

Knarkbrott, utpressning ock beskyddarverksamhet

Det kriminella nätverket bildades i Köpenhamn 1999 som en reaktion på Hells Angels dominans. 2005 expanderade man och tog sig över sundet till Malmö och framför allt Rosengård där gänget haft ett starkt fäste.

Det tog sedan inte lång tid förrän nya avdelningar poppade upp runt om i landet, bland annat i Eskilstuna, Helsingborg, Uppsala och Stockholm. Under gängets sju aktiva år sysslade de mest med knarkbrott, utpressning, beskyddarverksamhet och bedrägerier.

Men de gjorde sig även kända för grova stölder, misshandel och skattebrott i samband med cigraettsmuggling.

Riktade operationer och ökat polistryck

Black Cobra har tidigare gjort sig kända för att rekrytera mycket unga personer. I dag sitter dock många av medlemmarna i fängelse och det är en av anledningar till att nedläggningen. Enligt Sydsvenskan ska även insatser som Operation Serum och ABC-projektet - där även gänget Asir var måltavla - vara bidragande orsaker.

– Vi tror att "Operation Alfred" är ett av skälen till att de lägger ner också. De känner sig granskade och tycker det är jobbigt. Men man ska vara medveten om att vi kommer arbeta vidare med problematiken, individen kommer att finnas kvar, säger Linda Haddemor, informatör för Malmöpolisen, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/