Måndag 27 Sep
Stockholm

Hundratals kriminella - nu utan gängtillhörighet

Deras starkaste fäste har hela tiden varit Malmö.
1 av 4
Deras starkaste fäste har hela tiden varit Malmö. Foto:
Under gängets sju aktiva år sysslade de mest med knarkbrott, utpressning, beskyddarverksamhet och bedrägerier.
2 av 4
Under gängets sju aktiva år sysslade de mest med knarkbrott, utpressning, beskyddarverksamhet och bedrägerier. Foto:
Enligt gängets talesperson Feras Al Bawi har medlemmarna hoppat av då de är "trötta på det".
3 av 4
Enligt gängets talesperson Feras Al Bawi har medlemmarna hoppat av då de är "trötta på det". Foto:
Det grovt kriminella gänget etablerade sig i Sverige 2005.
4 av 4
Det grovt kriminella gänget etablerade sig i Sverige 2005. Foto: BARDUR EKLUND / SCANPIX

Polisen tror inte de grovt kriminella Black Cobra-medlemmarna slutar utföra brott bara för att gänget läggs ner. Frågan är var de tar vägen nu?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Black Cobra

Det danska gänget Black Cobra uppges ha cirka 600 medlemmar och finns etablerade i de flesta av de största städerna i vårt grannland.

Sedan 2005 finns gänget i Malmö och därefter spred sig gänget snabbt. De startades även en undergrupp med namnet Black Scorpions som bland annat sysslat med grova rån.

Black Cobra uppges även vara representerade i Stockholmsförorterna Tensta, Rågsved, Hagsätra, Rinkeby, Skärholmen och Rissne. Av polisen beskrivs de som ett löst sammansatt nätverk med starka ledare. Samma ledare som nu alltså har bestämt sig för att lägga ner verksamheten i Sverige.

Gänget gjorde sig kända genom att bära svartvita tröjor med ett emblem på ryggen föreställande en kobra i anfallsställning.

SVERIGE. Efter sju år i Sverige lägger det grovt kriminella gänget Black Cobra ner sin verksamhet. Därmed står hundratals grovt kriminella medlemmar utan gängidentitet samtidigt som de svartvita tröjorna med cobran på ryggen har tagits ifrån dem.

Men vad händer egentligen med de kriminella - som i vissa fall har konflikter med andra kriminella - när ett gäng faller samman? Nyheter24 frågade polisen om deras arbete förändras nu.

– Jag tror att de som är kriminella i det här gänget kommer att fortsätta att vara det, man kommer inte märka så mycket av det mer än att de inte utför brotten i Black Cobras namn, säger Lars Öjelind vid Rikskriminalen till Nyheter24.

Jobbar mot individen i stället för gänget

Polisen har tidigare sett på Black Cobra som ett löst sammansatt nätverk som inte kan jämföras med MC-gängen där västen betyder allt. Medlemmarna kan ena dagen gå klädda i Black Cobras tröja för att dagen efter ta på sig en annan.

Det är därför polisen alltid jobbar mot individen i stället för gänget då medlemmarna ofta begår brott utan att använda gängets namn.

I Black Cobras fall verkar det trots allt som att många medlemmar väljer att lämna kriminaliteten bakom sig. En talesperson för gänget har tidigare sagt att de är trötta och att "alla medlemmar har hoppat av". Enligt uppgifter ska de också ha bildat familj och "blivit äldre".

"Fokuslistan" och "Operation Alfred"

I Malmö har Black Cobra tidigare haft ett starkt fäste i Rosengård. Gänget har också gjort sig kända för att rekrytera mycket unga personer. Man ser därför extra positivt på splittringen då polisen tillsammans med Malmös stad nu får tillfälle att fånga upp de som tidigare lockats till Black Cobra.

Samtidigt arbetar polisen vidare med "Operation Alfred" och den så kallade "fokuslistan" där ett stort antal kriminella personer utsetts för extra hårt tryck från polisens sida.

– Vårt arbete fortsätter som vanligt där vi tittar på individen, säger Linda Haddemo, Informatör Malmöpolisen, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela