Enligt en dom från Gävlivare tingsrätt får läraren inte skadestånd efter att han misshandlats av en elev utanför skolans matsal.
1 av 4
Enligt en dom från Gävlivare tingsrätt får läraren inte skadestånd efter att han misshandlats av en elev utanför skolans matsal. - Foto: Scanpix
Tingsrätten anser nämligen att läraryrket kan jämställas med att vara polis.
2 av 4
Tingsrätten anser nämligen att läraryrket kan jämställas med att vara polis. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Rektorn friades då Hovrätten hänsvisar till praxis från Högsta domstolen om att det är okej för skolpersonal att inom ramen för sin tillsynsplikt använda visst våld mot eleverna.
3 av 4
Rektorn friades då Hovrätten hänsvisar till praxis från Högsta domstolen om att det är okej för skolpersonal att inom ramen för sin tillsynsplikt använda visst våld mot eleverna. - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Rektorn ska ha tagit eleven i örat och tryckt ner honom mot skolbänken.
4 av 4
Rektorn ska ha tagit eleven i örat och tryckt ner honom mot skolbänken. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Nu får alla använda våld i skolan

En lärare misshandlades av en elev men får inget skadestånd då yrket kan jämställas med att vara polis. Samtidigt frias en rektor efter att han med våld tvingat en elev att sätta sig genom att ta honom i örat.


Detta har hänt

Bakgrunden till att rektorn frias är att han stötte på den skolkande 15-åringen i korridoren i skolan. Han tog tag i pojken och ledde honom till klassrummet och satte honom på en bänk längst fram. När pojken reste sig för att hänga av sig sin jacka utrbröt en diskussion mellan de två. Tillslut tröttnade rektorn som tog eleven i örat.

I den andra domen där en lärare misshandlades av sin elev ska det hela ha börjat i skolans matsal. Efter att den stökiga högstadieeleven fördes ut från matsalen ska han ha misshandlat läraren med sparkar och slag. Eleven dömdes för bland annat misshandel och olaga hot, men läraren får inget skadestånd.

SVERIGE. Rektorn friades av Hovrätten för övre Norrland som anser att det var okej att använda våld mot en nioendeklassare. Enligt rektorn var han trött på den 15-årige pojkens tjafsande och tog därför tag honom i örat och tvingade ner honom i skolbänken.

Anledningen till att rektorn frias helt är att Hovrätten hänsvisar till praxis från Högsta domstolen om att det är okej för skolpersonal att inom ramen för sin tillsynsplikt använda visst våld mot eleverna, även om det inte handlar om en nöd- eller nödvärnssituation, rapporterar Metro.

Men det är inte bara lärare som får använda våld i skolan. Enligt en dom från tingsrätten i Gällivare har en lärare som blivit misshandlad av sin elev inte rätt till skadestånd.

Detta eftersom läraryrket kan jämställas med att vara polis.

- Det är en mycket märklig dom och det är ingenting en lärare ska acceptera, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, till SVT.

I tingsrättens motivering går det att läsa:

"Tillsynspliktig lärare måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis. Därför ska ersättning för kränkning inte utgå i detta fall."

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!