Sedan 2004 har Helsingborgs stad på felaktiga grunder betalat ut 885 452 kronor till SDU.
1 av 7
Sedan 2004 har Helsingborgs stad på felaktiga grunder betalat ut 885 452 kronor till SDU. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
För att SDU-Helsingborg skulle ha rätt till några pengar krävs att SDU-riks har rätt till statligt bidrag, något de inte har.
2 av 7
För att SDU-Helsingborg skulle ha rätt till några pengar krävs att SDU-riks har rätt till statligt bidrag, något de inte har. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Enligt Nyheter24:s källor var både Erik Almqvist...
3 av 7
Enligt Nyheter24:s källor var både Erik Almqvist... - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Trots att partistyrelsen med Björn Söder i spetsen var medvetna om bedrägeriet struntade man att se till att utbetalningarna stoppades.
4 av 7
Trots att partistyrelsen med Björn Söder i spetsen var medvetna om bedrägeriet struntade man att se till att utbetalningarna stoppades. - Foto: Mats Andersson / SCANPIX
... och Richard Jomshof insatta i bedrägeriet.
5 av 7
... och Richard Jomshof insatta i bedrägeriet. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Helsingborgs stad medger att man brustit i kontrollerna och säger att man "omedelbart kommer att stoppa utbetalningarna".
6 av 7
Helsingborgs stad medger att man brustit i kontrollerna och säger att man "omedelbart kommer att stoppa utbetalningarna". - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Bidrag från Helsingborgs stad till SDU Helsingborg - via SD:s konto. Från 2004 till 2012.
7 av 7
Bidrag från Helsingborgs stad till SDU Helsingborg - via SD:s konto. Från 2004 till 2012. - Foto: Faksimil Helsingborgs stad

Sverigedemokraterna lurade skattebetalarna på 800 000

NYHETER24 AVSLÖJAR. Genom att skapa en ungdomsförening som bara existerade på pappret lyckades SD årligen lura Helsingborgs stad på hundratusentals kronor i bidrag.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Inga kontroller

Helsingborgs stad medger att man brustit när det kommer till att kontrollera att de egna bestämmelserna för kommunala bidrag efterföljs. I och med att man inte kontaktat Ungdomsstyrelsen för att kontrollera att SDU-riks haft rätt till bidrag har pengarna löpande betalats ut på felaktiga grunder.

Vi har aldrig haft några problem med de traditionella ungdomspartierna, men nu är det här ju Sverigedemokraterna. De ska ju komma in med bevis första gången men det är inget som vi sedan kontrollerar, säger kanslichef Ulf Bengtsson, till Nyheter24.

Hur kontrolleras det att det över huvudtaget existerar något ungdomsparti?

– Dom skickar in ett bevis på att de finns. Partistödet har inte vi någon rätt att kontrollera. Men sedan har de ju själva förpliktelser som de måste följa.

Beslutet om vad som krävs för att ett ungdomsparti ska ha rätt till bidrag har varit i bruk sedan 1989 och ska efterföljas. Något som inte skett i fallet med SDU-Helsingborg.

– Det är inte bra att de fått bidraget på lösa grunder, säger Bengtsson.

En del av pengarna från Helsingborgs stad har därefter överförts til SDU-riks, vad säger du om det?

– Så gör man nog i de flesta kommuner, att man skickar pengar till riksorganisationen.

HELSINGBORG. Sverigedemokraterna har lurat till sig 885 452 kronor av skattebetalarnas pengar från år 2004 och framåt genom att få bidrag till ett ungdomsförbund som endast existerat på pappret.

Mellan 2004 och 2010 har pengar från Helsingborgs kommun gått raka vägen till ett obefintligt SDU.

Därefter fortsatte utbetalningarna till ett då nystartat SDU Helsingborg - trots att ungdomsförbundet inte över huvud taget uppfyllde kriterierna för att få bidrag.

Totalt handlar det om 885 452 kronor som SD genom åren tillskansat sig från Helsingborgs stad. Och från partiledningens sida har partisekreteraren Björn Söder fått veta vad som hänt - utan att se till att utbetalningarna stoppas.

– Det var som fan, det här är ju nästan kriminellt. Det är bedrägeri så det sjunger om det, säger Ulf Bengtsson, kanslidirektör, Helsingborgs stad när Nyheter24 når honom.

Rakt in på SD:s konto

Första utbetalningen gjordes redan 2004 då Helsingborgs stad betalade 58 948 kronor till då nystartade SDU Helsingborg. Enligt källor till Nyheter24 blev förbundet aldrig något mer än en organisation på pappret, signerat dåvarande gruppledaren Kaarina Andersson. Själv hävdar hon dock än i dag att det fanns ett förbund.

– Det fanns ett väldigt litet ungdomsförbund med kanske tio medlemmar. Även om det under några år var väldigt passivt, säger Andersson till Nyheter24.

Hon säger själv att hon tyckte att det var "märkligt" att ungdomsförbundet fick bidrag, men säger samtidigt att hon önskar att hon fått reda på det ännu tidigare.

– Vi hade kunnat få bidrag redan från år 2002 när vi kom in i kommunfullmäktige, så vi hade redan gått miste om en massa pengar.

Men enligt Kjell Dahlin, SD Helsingborg, grundades dock inte något ungdomsparti förrän 2010.

– Jag är grundare till SDU i Helsingborg. Jag var den som byggde upp det för några år sedan.

Från och med januari 2004 till januari 2010 överfördes totalt 514 352 kronor från Helsingborgs stad till SD Helsingborgs konto, utan att någon kontrollerade att ett ungdomsförbund ens existerade.

Partistyrelsen medvetna om pengarna

Inför valet 2010 fick dock SDU Riks veta att pengarna fanns och begärde att få dem. Efter återkommande påtryckningar och hot om uteslutning från bland annat SD-topparna Erik Almqvist, Richard Jomshof och partisekreterare Björn Söder fick SDU Riks 100 000 kronor av SD Helsingborg. Men trots att partistyrelsen informeras om pengarna, som partiet inte har haft rätt till, väljer de att inte anmäla eller se till att utbetalningarna stoppas.

År 2010 bildades till sist ett SDU Helsingborg som krävde att pengarna på SD:s konto skulle överföras till dem, vilket också skedde, efter mindre interna stridigheter. Därefter har pengarna från Helsingborgs stad gått direkt till SDU. Men de har heller aldrig haft rätt till några bidrag, enligt Helsingborgs stads egna bestämmelser.

I dokumentet "Bestämmelser för kommunala bidrag till de politiska ungdomsorganisationerna" står det:

"Bidrag utgår till politiska ungdomsorganisationer som tillhör riksorganisation, godkänd för erhållande av statligt bidrag till sin centrala verksamhet"

Men enligt Ungdomsstyrelsen har SDU Riks aldrig fått några statliga bidrag, eftersom de saknat fullständiga handlingar när ansökan lämnats in. Därmed har heller inte SDU Helsingborg haft rätt till några bidrag.

– Där kan jag säga att vi har brustit i våra kontroller. Vi borde ha tagit kontakt med Ungdomsstyrelsen och kontrollerat det, medger Bengtsson på Helsingborgs stad.

"Nästan kriminellt"

SD har systematiskt lurat till sig nästan 900 000 kronor av skattebetalarnas pengar - utan att vare sig lokalpolitiker eller partistyrelse reagerat. När Helsingborgs stad nås av informationen väcker detta starka reaktioner.

Kommer ni att vidta några åtgärder nu?

– Ja, är det så att man har fått pengar på felaktiga grunder kommer vi att få ta det med vår jurist. Och bidragen till ungdomsförbundet kommer att stoppas omedelbart, säger kanslidirektör Ulf Bengtsson, och fortsätter:

– Om de har vilselett oss är det en juridisk process. Det här är synnerligen allvarligt om vi blivit lurade på det sättet.

/
SDU
/