Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1246
reaktioner idag

Är detta slutet för elitskolan Lundsberg?

"Vi har pågående tillsyn av skolan och kommer att ha det tills tryggheten är säkrad."

En av Lundsbergs mer kända elever är prins Carl Philip, som tog studenten 1999.

...den före detta eleven Anna berättade om tredjeringarnas bestraffningar och invigningsritualer.

I två delar granskades elitskolan av Uppdrag Granskning...

"Som yngre elev är man utsatt för utpressning och hot av äldre. Var finns de vuxna?", skriver en annan utsatt tonåring.

Elitskolan Lundsberg har länge präglats av rykten om systematiska kränkningar, misshandel och elevbestraffningar.

Skolverket stoppar alla utbetalningar till landets internatskolor efter att Uppdrag granskning avslöjat att Lundsberg fifflat bort tre miljoner kronor från skattebetalarna.

Veckan innan avslöjades systematiska kränkningar, misshandel och ofredande på samma skola. Och tidigare har bland annat Vänsterpartiets Rossana Dinamarca krävt att Lundberg stängs ner.

Frågan är om elitskolorna nu klarar av ytterligare en skandal.

– Vi har pågående tillsyn av skolan och kommer att ha det tills tryggheten är säkrad, säger Carina Larsson, pressekreterare på Skolinspektionen, till Nyheter24.

Men om det är tillräckligt för att skolan ska stängas ner vill skolinspektionen inte svara på.

– Det är att föregripa händelsen. Vi kan omöjligt säga vad som krävs för att en skola ska stängas, säger Carina Larsson.

Enligt skolinspektionens jurist Annica Runsten krävs det en så kallad "återkallelse av ett godkännade" för att en skola ska stängas ner.

– Det måste finnas ett krav på hur huvudmannen ska åtgärda sina brister om man har upptäckt att skolan inte följer skollagsstiftningen, säger Annica Runsten till Nyheter24 och fortsätter:

– Om missförhållandet är allvarligt och det kvarstår kan det bli tal om en återkallelse av ett godkännadet.

Senast skolinspektionen stängde ner en skola var i höstas. Verksamheten beskrevs då som "kaosartad".  Om Lundsberg stängs ner eller inte är ännu osäkert.

Nyheter24 har sökt Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg under hela fredagen för en kommentar. Han har dock inte ringt tillbaka och för att svara frågan: Är det här slutet för elitskolan Lundsberg?

Mer:

Lundsberg fifflade undan tre miljoner från skattebetalarna