En av Lundsbergs mer kända elever är prins Carl Philip, som tog studenten 1999.
1 av 5
En av Lundsbergs mer kända elever är prins Carl Philip, som tog studenten 1999. - Foto: Toni Sica /SCANPIX
...den före detta eleven Anna berättade om tredjeringarnas bestraffningar och invigningsritualer.
2 av 5
...den före detta eleven Anna berättade om tredjeringarnas bestraffningar och invigningsritualer. - Foto: Uppdrag Granskning
I två delar granskades elitskolan av Uppdrag Granskning...
3 av 5
I två delar granskades elitskolan av Uppdrag Granskning... - Foto: Uppdrag Granskning
"Som yngre elev är man utsatt för utpressning och hot av äldre. Var finns de vuxna?", skriver en annan utsatt tonåring.
4 av 5
"Som yngre elev är man utsatt för utpressning och hot av äldre. Var finns de vuxna?", skriver en annan utsatt tonåring. - Foto: Uppdrag Granskning
Elitskolan Lundsberg har länge präglats av rykten om systematiska kränkningar, misshandel och elevbestraffningar.
5 av 5
Elitskolan Lundsberg har länge präglats av rykten om systematiska kränkningar, misshandel och elevbestraffningar. - Foto: Ulf Palm/SCANPIX

Är detta slutet för elitskolan Lundsberg?

"Vi har pågående tillsyn av skolan och kommer att ha det tills tryggheten är säkrad."


UG:s granskning

Lundbergsskolan har haft elever som till exempel prins Carl Philip och personer från Wallenberg-släkten. Undervisningen sägs vara i topp - vilket den också bör vara när priset för ett läsår ligger på cirka 200 000 kronor.

I klassrummen du:ar man aldrig lärarna. De som undervisar tilltalas istället som "magistern" eller "ni". Det är också nödvändigt att bocka för lärare.

Annars kan man bli bestraffad. Läs mer här.

Veckan efter sattes Lundsbergs ekonomi under förstoringsglaset. En ekonomi som delvis drivs av årskostnaden på närmare 200 000 kronor - men också av statsbidrag som styrs efter vart föräldrarna till eleverna bor.

Läs mer om hur Lundsberg fifflade undan tre miljoner från skattebetalarna här.

Skolverket stoppar alla utbetalningar till landets internatskolor efter att Uppdrag granskning avslöjat att Lundsberg fifflat bort tre miljoner kronor från skattebetalarna.

Veckan innan avslöjades systematiska kränkningar, misshandel och ofredande på samma skola. Och tidigare har bland annat Vänsterpartiets Rossana Dinamarca krävt att Lundberg stängs ner.

Frågan är om elitskolorna nu klarar av ytterligare en skandal.

– Vi har pågående tillsyn av skolan och kommer att ha det tills tryggheten är säkrad, säger Carina Larsson, pressekreterare på Skolinspektionen, till Nyheter24.

Men om det är tillräckligt för att skolan ska stängas ner vill skolinspektionen inte svara på.

– Det är att föregripa händelsen. Vi kan omöjligt säga vad som krävs för att en skola ska stängas, säger Carina Larsson.

Enligt skolinspektionens jurist Annica Runsten krävs det en så kallad "återkallelse av ett godkännade" för att en skola ska stängas ner.

– Det måste finnas ett krav på hur huvudmannen ska åtgärda sina brister om man har upptäckt att skolan inte följer skollagsstiftningen, säger Annica Runsten till Nyheter24 och fortsätter:

– Om missförhållandet är allvarligt och det kvarstår kan det bli tal om en återkallelse av ett godkännadet.

Senast skolinspektionen stängde ner en skola var i höstas. Verksamheten beskrevs då som "kaosartad".  Om Lundsberg stängs ner eller inte är ännu osäkert.

Nyheter24 har sökt Lundsbergs rektor Staffan Hörnberg under hela fredagen för en kommentar. Han har dock inte ringt tillbaka och för att svara frågan: Är det här slutet för elitskolan Lundsberg?

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.