Jägare ska leta blåtunga hos vilt

Jägare i södra Sverige uppmanas att börja leta efter sjukdomen blåtunga hos vilda djur som älgar, rådjur och hjortar i Halland. Från andra länder är det känt att även vilda djur kan bli infekterade. (TT)


Jägare i södra Sverige uppmanas att börja leta efter sjukdomen blåtunga hos vilda djur som älgar, rådjur och hjortar. Från andra länder är det känt att även vilda djur kan bli infekterade.

Men risken för ökad dödlighet bland vilt bedöms som liten av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

"Vi förväntar oss inte heller att hitta sjuka vilda djur i någon större omfattning", säger Estelle Ågren vid SVA i ett pressmeddelande.

Uppmaningen riktas till jägare inom det restriktionsområde med 15 mils radie som upprättats kring de drabbade djurbesättningarna i Halland.

Sedan början av september har hittills tolv nötkreatur och sju får visat sig vara drabbade av blåtunga. Och det kan vara fler - Jordbruksverket väntar på fler provsvar. Sjukdomen drabbar enbart idisslare och sprids med insekten svidknott.

SVA erbjuder jägare i området att kostnadsfritt beställa ett provtagningsmaterial som de kan använda på sjuka djur. Proverna ska sedan analyseras på SVA.

Människor kan inte infekteras av blåtunga och det är ofarligt att äta kött från drabbade djur. Massvaccinering pågår i södra Sverige. Bara i det närmaste området kring de drabbade gårdarna, det så kallade spärrområdet med två mils radie, har cirka 20 000 djur vaccinerats. Ambitionen är att vaccinera nötkreatur och får i ett område upp till tio mil från Halmstad.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

1 timme sedan
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

1 timme sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.