Stockholm

Jägare ska leta blåtunga hos vilt

Jägare i södra Sverige uppmanas att börja leta efter sjukdomen blåtunga hos vilda djur som älgar, rådjur och hjortar i Halland. Från andra länder är det känt att även vilda djur kan bli infekterade. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jägare i södra Sverige uppmanas att börja leta efter sjukdomen blåtunga hos vilda djur som älgar, rådjur och hjortar. Från andra länder är det känt att även vilda djur kan bli infekterade.

Men risken för ökad dödlighet bland vilt bedöms som liten av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

"Vi förväntar oss inte heller att hitta sjuka vilda djur i någon större omfattning", säger Estelle Ågren vid SVA i ett pressmeddelande.

Uppmaningen riktas till jägare inom det restriktionsområde med 15 mils radie som upprättats kring de drabbade djurbesättningarna i Halland.

Sedan början av september har hittills tolv nötkreatur och sju får visat sig vara drabbade av blåtunga. Och det kan vara fler - Jordbruksverket väntar på fler provsvar. Sjukdomen drabbar enbart idisslare och sprids med insekten svidknott.

SVA erbjuder jägare i området att kostnadsfritt beställa ett provtagningsmaterial som de kan använda på sjuka djur. Proverna ska sedan analyseras på SVA.

Människor kan inte infekteras av blåtunga och det är ofarligt att äta kött från drabbade djur. Massvaccinering pågår i södra Sverige. Bara i det närmaste området kring de drabbade gårdarna, det så kallade spärrområdet med två mils radie, har cirka 20 000 djur vaccinerats. Ambitionen är att vaccinera nötkreatur och får i ett område upp till tio mil från Halmstad.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.