Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu säljs skolan till högstbjudande

- 13/06/2012, 15:29 -
Eleverna från gamla Frejaskolan har gått på sommarlov, men i dagsläget är det oklart om de har någon skola att återvända til i höst.
1 av 3

Eleverna från gamla Frejaskolan har gått på sommarlov, men i dagsläget är det oklart om de har någon skola att återvända til i höst.

Janerik Henriksson / SCANPIX

Enligt föräldrarna är den andra budgivaren från en annan kommun ...
2 av 3

Enligt föräldrarna är den andra budgivaren från en annan kommun ...

Janerik Henriksson / SCANPIX

... som i dagsläget varken har lokal, elever eller lärare i Täby.
3 av 3

... som i dagsläget varken har lokal, elever eller lärare i Täby.

Janerik Henriksson / SCANPIX

På tisdagen gick 75 elever på sommarlov ovetande om de kommer kunna komma tillbaka i höst eller inte.

STOCKHOLM/TÄBY. Just nu pågår en auktion där högstbjudande kammar hem ett tillstånd att driva skola.

– Det sjuka är att man kan köpa ett myndighetsbeslut, säger Liselotte Roll, vars barn kan komma att stå utan skola i höst, till Nyheter24.

I maj i år gick Frejaskolan i Täby i konkurs. När föräldrarna till eleverna fick reda på att barnen eventuellt inte skulle ha någon skola att återvända till efter sommarlovet beslutade man att starta en egen.

– I den här dialogen finns ett antal föräldrar som startade ett aktiebolag där vi tillsammans la in 130 000 kronor i aktiekapital. Syftet med det var att ta över Frejaskolan, säger Fredrik Lindqvist, vice ordförande i nystartade Waldorfskolan i Norrort.

Allt såg ut att vara fixat och klart. Föräldrarna hade skrivit på ett överlåtelseavtal av tillståndet och Skolinspektionen hade påbörjat en utredning. Man hade hunnit ordna ny lokal, anställa Frejaskolans lärare och kontrakterat en ny rektor. Men plötsligt fanns där inte längre något skoltillstånd att tillgå - det hade nämligen hamnat på auktion. Och utan tillstånd ingen skola.

– Jag satt och följde budgivningen på Frejaskolans gamla inventarier då jag plötsligt märkte hur beloppen började stiga. Efter ett tag förstod jag att det här måste röra sig om något annat än att vilja köpa gamla skolmöbler. Då visar det sig att konkursförvaltaren återvunnit tillståndet, säger Lindqvist.

Elevernas framtid osäker

Försök att sälja skoltillstånd är inget nytt. I januari i år skrev Nyheter24 om en säljare som annonserade ut en skola på Blocket för en halv miljon kronor. Men enligt Skolinspektionen, som beslutar om vilka som kan starta friskola och inte, måste en eventuell köpare alltid prövas och godkännas.

– Gällande Täby så fick vi in en ansökan från föräldrarna som vi började utreda och åtta dagar senare begärs skolan i konkurs. Då blev plötsligt det rättsliga läget annorlunda. Ägandet gick över till konkursförvaltaren och det blir denne som bestämmer, säger Carina Larsson, pressekreterare Skolinspektionen, till Nyheter24.

Det betyder dock inte att köparen kommer undan Skolinspektionens prövning. Den stora skillnaden mellan att köpa ett tillstånd och att själv ansöka är tiden.

– För en ny skola ska ansökan in senast den 31 januari för att 1,5 år senare kunna starta en skola. När det gäller en befintlig behöver man inte ansöka innan den 31 januari eftersom skolan redan finns.

"Ska försöka vinna det här"

Föräldrarna som trodde sig ha räddat barnens skola är förbannade och förtvivalde. Nu står man med lokal, elever, lärare och rektor - men utan tillstånd att driva skolan.

Hur går ni vidare nu?

– Nummer ett är att försöka förvärva namnteckningen. Kortsiktigt är det det enda sättet. Därför har vi startat en borgenärcirkel för att försöka skramla pengar. Vi ska försöka vinna det här, säger Fredrik Lindqvist.