Undersökningen visar att utbildning spelar stor roll. Ju lägre utbildningsnivå desto större stöd för att ta emot färre flyktingar. Samtidigt spelar åldern mindre betydelse.
1 av 4
Undersökningen visar att utbildning spelar stor roll. Ju lägre utbildningsnivå desto större stöd för att ta emot färre flyktingar. Samtidigt spelar åldern mindre betydelse.
Enligt Marie Demker stödjer denna grupp Sverigedemoraterna.
2 av 4
Enligt Marie Demker stödjer denna grupp Sverigedemoraterna. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Sverige har en lång tradition av en öppen invandrings- och flyktingpolitik, hävdar Marie Demker, professor i statsvetenskap.
3 av 4
Sverige har en lång tradition av en öppen invandrings- och flyktingpolitik, hävdar Marie Demker, professor i statsvetenskap. - Foto: Karin Tengby / Röda Korset / SCANPIX
Marie Demker: "Min bedömning är att man i stor utsträckning har nått den här gruppen som tycker att de här frågorna är så viktiga att de är avgörande för den politiska hemvisten"
4 av 4
Marie Demker: "Min bedömning är att man i stor utsträckning har nått den här gruppen som tycker att de här frågorna är så viktiga att de är avgörande för den politiska hemvisten" - Foto: SOFIE WIKLUND/SCANPIX

Fler svenskar positiva till flyktingar

De som vill minska invandringen ser den som ett hot och tycker att medierna inte skriver om "sanningen", visar en ny undersökning.


Tre personer om invandringen

Sveriges Radio Ekot pratade med tre personer om ivandring. Så här svarade de:

Charlotte Sperling från Karlstad.

"Vi är ett av de rikaste länderna i världen och vi bör dela av det till sådana flyktingar som behöver komma någonstans där det är tryggt."

Jan Olof Eriksson från Skellefteå:

"Jag tycker att man ska ta emot flyktingar som kanske har ett arbete. Det ska ställas större krav på flyktingarna så det inte kommer in vem som helst."

Elisabeth Holmström från Göteborg:

"Vi ska nog kunna ta emot flyktingar eftersom vi har möjlighet till det. Men samtidigt kan det inte bli för mycket för vi måste kunna ta hand om dem också."

GÖTEBORG. Trots att frågan om invandring varit "på agendan" under en längre tid och trots att Sverigedemokraterna har tagit plats i riksdagen blir svensken mer positiv till invandring. 41 procent av befolkningen ansåg förra året att det vore bra om Sverige tog emot färre flyktingar.

Jämför man siffran mot 2010 är det en margniell minskning av andelen som vill se färre flyktingar men skillnaden mot 1993 års mätning är stor. Då delade nämligen hela 65 procent den åsikten. Det framgår av årets SOM-undersökning från Göteborgs universitet.

– Sverige har en lång tradition av en öppen invandrings- och flyktingpolitik. Och det andra tror jag är att vi har sett sedan början, mitten av 90-talet, ett ganska tydligt politiskt mobiliserat stöd för en generös invandring, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap i Göteborg, till Sveriges Radio.

Undersökningen visar också att utbildning spelar stor roll. Ju lägre utbildningsnivå desto större sannolikhet att du vill ta emot färre flyktingar. Samtidigt spelar åldern mindre betydelse. Resultatet visar också att den invandringsskeptiska gruppens åsikter hänger ihop. De som vill minska den ser invandringen som ett hot och tycker att medierna inte skriver om "sanningen".

Enligt Marie Demker stödjer denna grupp Sverigedemoraterna.

– Min bedömning är att man i stor utsträckning har nått den här gruppen som tycker att de här frågorna är så viktiga att de är avgörande för den politiska hemvisten, säger hon till Sveriges Radio.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!