Daniel och Victoria under förra årets födelsedagsfirande.
1 av 4
Daniel och Victoria under förra årets födelsedagsfirande. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Säpo har höjt säkerheten kring kungafamiljen och skärper också bevakningen inför Victoriadagen.
2 av 4
Säpo har höjt säkerheten kring kungafamiljen och skärper också bevakningen inför Victoriadagen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Hela kungafamiljen samlad.
3 av 4
Hela kungafamiljen samlad. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Ninjamannen befinner sig just nu på Öland där han bevakas av polis. Bilden är från 2008.
4 av 4
Ninjamannen befinner sig just nu på Öland där han bevakas av polis. Bilden är från 2008. - Foto: SUVAD MRKONJIC / XP / SCANPIX

Ninjamannen tillbaka till Victorias födelsedag

Den 48-årige Ninjamannen från Danmark satte skräck i hela Borgholm för fyra år sedan när han riktade hot mot kronprinsessan. Nu är han tillbaka på ön - en vecka innan Victoriadagen.


Victoriadagen och tidigare hot

Den 14 juli firas kronprinsessan Victorias födelsedag på Sollidens slott på Öland. Victoriadagen är benämningen på den folkfest som i kungafamiljens närvaro äger rum på Borgholms idrottsplats. Samtidigt som Victorias firas delas även Victoriastipendiet, för framgångsrika svenska sportprestationer, ut.

Victoria har hotats flera gånger tidigare. År 2005 körde en 28-årig psykiskt sjuk man en stulen bil rakt in i slottets vägg. Hans mål var Victoria som han var förälskad i.

2004 omhändertas en psyksjuk man på Solliden efter att ha förföljt och försökt att komma nära Victoria.

2001 attackeras Victoria och hennes lillasyster Madeleine av en psykiskt störd man i 57-årsåldern. Mannen ville ge Madde en chokladkartong i studentpresent men nekas. Kort därefter kastar samme man kartong efter de två systrarna.

BORGHOLM. 2008 hotade den så kallade Ninjamannen kronprinsessan Victoria under ett besök på Öland. Fyra år senare, bara en vecka innan Victoriadagen den 14 juli, är han tillbaka på ön där han en gång greps av polis - med ett ninjasvärd i högsta hugg.

Säpo har nu höjt skyddet och skärpt kontrollerna inför kronprinsessans födelsedag.

– Vi känner till mannens närvaro på Öland. Men vi ger inga kommentarer till hur vi bedömer hotbilden eller vilka eventuella skyddsåtgärder vi vidtar, säger Sara Kvarnström på Säpo, till Expressen.

"Skrek att han hatade Victoria"

Sommaren 2008 rörde sig Ninjamannen, som egentligen är en 48-årig man från Danmark, kring kungafamiljens bostad Soliden samtidigt som han satte hela Borgholm i skräck. Då drog han runt på stan iklädd en svart ninjamundering tillsammans med sin okopplade hund.

Med sig bar han ett ninjasvärd som han enligt vittnen ska ha viftat med samtidigt som han skrek att han hatade Victoria och pekade och spottade på bilder av henne. Den lokala polisen har varit i kontakt med Säpo och har i dag koll på vad ninjamannen befinner sig.

– Han uppträder inte lika aggressivt som vid det hotfulla besöket inför kronprinsessans 31-årsdag 2008. Men han presenterar sig som "Ninjamannen" och han har ställt frågor om Solliden och kungafamiljen, säger Olof Bråve, enhetschef vid Ölandspolisen, till Expressen.

Kungafamiljen informerad

Från hovets sida är man dock lugna. Enligt informationschefen Bertil Ternet har de ett bra och förtroendefullt samarbete.

– Kronprinsessan och hennes familj kommer säkert att uppträda lika otvunget som vanligt med utflykter och kontakt med ölänningarna, bofasta och semestrande, säger Ternet till Expressen.

Kungafamiljen väntas åka till Öland och Soliden inom den närmaste tiden. De är informerade om att Ninjamannen befinner sig på ön.

/
Hot
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!