1 av 2
- Foto: Johan Augustin
2 av 2
- Foto: Johan Augustin

Låna en poly

Nyheter24 lånade en så kallad "poly" som fick berätta om hennes privatliv. Det går ut på att ha flera relationer samtidigt: "Det är svårt att spontant ha sex för då måste alla känna sig kåta".


Vad är poly?
Poly är paraplybegreppet för polyamori, relationsanarkism och andra ickemonogama relationsformer. Oavsett om det handlar om en familj med fler än två vuxna medlemmar, om det är en vuxen person som är ihop med flera samtidigt, eller någon som inte vill göra skillnad på vänner och förhållanden, så finner de plats under polyparaplyet.

Mono – en person som har en romantisk relation i taget. Kort för monogam.

Poly – person som har flera parallella romantiska relationer. Kort för polyamorös. 

RA – person som inte gör skillnad mellan olika former av relationer, och som avsäger sig att ställa eller motta krav och normer utan uttalat samtycke. Kort för relationsanarkist. 

STOCKHOLM. Glöm att leva i ett monogamt förhållande, tycker Malin Dahlström. Hon är så kallad poly - eller polyamorös. Under Prideveckan hade Malin och flera andra "polys" seminarium i Pride House – och Nyheter24 ville veta vad det är de egentligen sysslar med. 

– Vi lever inte enligt tvåstandard-modellen, vi förhandlar med våra partners och lever flersamt istället, berättar Malin Dahlström.

I hennes fall innebär det att hon bor tillsammans med sin pojkvän Carl och hans flickvän Lovisa i en trea, där alla tre har gemensam ekonomi, även fast Lovisa har en egen lägenhet som hon ibland bor i.

– Vi är fria emotionellt och vi döljer ingenting - vi är fria att göra vad vi vill.

Blir aldrig någon svartsjuk?

– Jag hade en pojkvän förut som var svartsjuk, men Carl som är bisexuell, är aldrig svartsjuk, och vi har en överenskommelse att vi ska vara öppna mot varandra

Malin är 25, Carl 28, och Lovisa 29. De bor i Uppsala. Malin säger att gruppen av polyamorösa i Sverige växer och hon tror själv att detta sätt att leva kommer hålla livet ut för henne.

– Vi har väl 20 – 25 polyvänner i Uppsala och i Stockholm finns en polyförening som hela tiden får fler medlemmar.

Vad är för- respektive nackdelen med att leva i ett poly-förhållande?

– Vi tre delar ju säng, så man har ju fler att tillgå, och har sex oskyddat, berättar Malin Dahlström som dock poängterar att när de har sex med andra människor använder de alltid kondom.

– Nackdelen kan väl vara att om en känner sig trött så blir alla trötta; det är svårt att spontant ha sex för då måste alla känna sig kåta. Man måste nästan planera det: Ska vi ha sex i kväll?, säger Mailn och skrattar.

Medan Malins familj har respekterat hennes val, är det svårare för samhället med begreppet poly.

– Min familj säger bara: "vad spännande, vi hoppas att du är lycklig", och sedan funderar de inte vidare på saken men samhället säger: "du har inte hittat kärleken på riktigt, det är en fas, du är fortfarande så ung".

Att leva som en poly gör livet enklare på många sätt, menar Malin Dahlström.

– Det viktiga i livet är att vara fri och kunna utforska alla människor. 

– Jag vill ha en ärlig relation med mina vänner och kunna ligga med dem om vi känner för det. Som poly kan man alltid rätta till problemen när man vet förväntningarna.

Att leva som poly innebär att man, enligt Malin, kan ha en till två relationer samtidigt, men likväl fyra till sju. 

Och det ständiga problemet med exet då, hur funkar det?

– Det är vanligt att vi som är poly har en bättre relation med våra ex än i monogama förhållanden, vi har ofta inget att dölja.

Under Prideveckan kommer medlemmar i poly-föreningen att föreläsa i Pride House. Det kommer även bli polyfika där man kan låna en poly.

Vad innebär det då att låna en poly?

– Vi finns till hands på festivaler för att svara på frågor om vad en poly är. Många tror att det hela handlar om sex, men det handlar om att utforska relationer.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.