Söndag 9 Maj
Stockholm

Kris för somalier i Småland - uppmanas fly

På ett år har 95 somalier flytt från den småländska orten.
1 av 4
På ett år har 95 somalier flytt från den småländska orten. Foto: Faksimil SVT
Abdula Abdi Dhinbil känner sig tvungen att flytta.
2 av 4
Abdula Abdi Dhinbil känner sig tvungen att flytta. Foto: Faksimil SVT
Somaliska föreningen uppmanar sina medlemmar att lämna orten.
3 av 4
Somaliska föreningen uppmanar sina medlemmar att lämna orten. Foto: Faksimil SVT
Stenkastning, misshandel och förföljelser - tillvaron för somalier i Forserum är ohållbar.
4 av 4
Stenkastning, misshandel och förföljelser - tillvaron för somalier i Forserum är ohållbar. Foto: Faksimil SVT

Barn som misshandlas, män som förföljs och rutor som krossas. Somalier i småländska Forserum uppmanas att flytta - och de som stannar kvar vågar inte lämna hemmet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Tillbaka till 90-talet?

John Ausonius och Ny Demokrati. Peter Mangs och Sverigedemokraterna. 1990-tal och 2010-tal. 

I början av 1990-talet satte Lasermannen skräck i Sverige, två decennier senare var det dags för Peter Mangs. Nu känner sig somalier tvungna att flytta från orten där de bor på grund av skräck. De vågar inte röra sig ute på gatorna. 

På ett år har antalet somalier minskat med 95 personer, mer än hälften har lämnat Forserum, och de som är kvar vågar inte släppa iväg sina barn till skolan. 

Varför har ingen agerat tidigare? Varför blir det krismöten först efter att lokalteve gjort ett inslag?

Är Sverige på väg mot ett nytt 90-tal? 

FORSERUM. Lekplatsen i den småländska orten har blivit flera barn fattigare. Här syns inte längre några somaliska barn, för de får inte gå ut.

Under tisdagen och onsdagen stannade alla somaliska barn i Forserum inne efter att somaliska föreningen rekommenderat sina medlemmar att flytta från orten. Det är för farligt att vara kvar.

– Vi flydde från ett land i krig och så blir man utsatt för det här i det fredliga Sverige, säger Abdula Abdi Dhinbil, till SVT Jönköpingsnytt

Han syftar på det våld som de senaste veckorna satt skräck i de somaliska familjerna i Forserum. Det handlar om stenkastning mot fönsterrutor, om skrämsel och förföljelser och misshandel. Barn som vuxna har råkat illa ut och läget är nu så spänt att vuxna män inte vågar gå ensamma, inte ens mitt på dagen. 

Ungdomsgäng

Enligt somaliska föreningen rör det sig om ett ungdomsgäng bestående av omkring tio personer, med ett kärngäng på fyra som ser det som sin uppgift att sätta skräck i somalierna. 

Trakasserierna har lett till att antalet somalier på ett år minskat från 160 personer till ett 60-tal. På grund av den hotfulla situationen har 95 personer redan tagit till flykten. 

"Tittar på statistiken"

Jönköpingsnytt rapporterar om att våldet eskalerat de senaste veckorna, men sett till antalet somalier som känt sig tvungna att fly har skräckväldet pågått längre än så. Trots det är det först nu som polisen börjat samla statistik och bokar krismöten med kommunen. 

När Nyheter24 ringer polisen i Eksjö, kommer beskedet att frågor besvaras "efter presskonferensen 15.00" och att man i nuläget ser över gamla anmälningar.

– Hittills i år har vi hittat tre ärenden om misshandel i Forserum, där den senaste inträffade den 5 augusti, säger pressinformatör Alexandra Rönnqvist

Ansvarig polis sitter i krismöte med ansvariga från kommun och skola och kommer därefter att ta sig till Centrumkyrkan i Forserum för att hålla presskonferens. Varför inget tidigare gjorts är det ingen som kan svara på.

Men enligt kommunen hoppas man på att få de somalier som ännu inte lämnat att stanna kvar. Förhoppningsvis genom att få polisen att sätta stopp för gänget som ligger bakom trakasserierna. 

– Att flytta på de här grunderna när det är en mindre grupp som skapar oordning, känns som att man backar för den här gruppen. Vi vill ge somalierna den tryggheten så att de väljer att inte flytta, säger oppositionsrådet Anders Karlsson (C), till SVT Jönköpingsnytt

Kommentera
Kopiera länk
Dela