Lördag 8 Maj
Stockholm

Tar längre tid för 08:orna att fimpa

Danskarna hoppas på att slå världsrekord med visionen om noll antal rökare i Köpenhamn om 13 år
1 av 2
Danskarna hoppas på att slå världsrekord med visionen om noll antal rökare i Köpenhamn om 13 år. Foto: Scanpix
90 000 rökare ska bli noll i den danska huvudstaden. Men Köpenhamns kommun menar att en mer realistisk siffra är 18 000 rökare.
2 av 2
90 000 rökare ska bli noll i den danska huvudstaden. Men Köpenhamns kommun menar att en mer realistisk siffra är 18 000 rökare. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Köpenhamnsbor ska bli världsmästare i att fimpa. År 2025 hoppas danskarna på att det ska vara helt rökfritt i huvudstaden. Någon liknande vision finns inte för Stockholms stad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Så mycket kostar rökningen

Varje år orsakar rökning cirka 10 000 cancerfall i Sverige. 

Det är ungefär 20 procent av alla cancerfall. 

Rökning kostar samhället cirka 30 miljarder kronor om året.

STOCKHOLM. Genom en stor och långsiktig kampanj vill Köpenhamns kommun bli först i världen med att ha en helt rökfri huvudstad. Genom dörrknackning, telefonsamtal och event ska kommunen locka tusentals rökare att fimpa för gott. Det handlar alltså inte om att det ska införas rökförbud. I stället vädjar kommunen till de cirka 90 000 rökarnas samvete, rapporterar Sydsvenskan

I Stockholms stad införde man rökförbud för kommunalt anställda för ett par år sedan. Det innebär att de anställda inte får ta rökpauser under arbetstid men de får röka på lunchen.

– Det fanns de som var tveksamma till beslutet men det har gått bra, säger Sten Nordin, ordförande för Stockholms stads kommunstyrelse, till Nyheter24.

Stockholms stad har även satsat mycket på att informera om riskerna med rökning i skolorna.

I Köpenhamns kommun har man som vision att antalet rökare ska vara noll år 2025. Hur ser du på det?

– Vi är försiktiga med att sätta upp sådana mål. Vi ser på det som att det är vuxna människor som får ta sina egna beslut om de vill röka eller inte. Däremot är det viktigt att upplysa om hälsoriskerna med rökning, säger Sten Nordin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela