Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cannabis i danska butiker - då får tullen fullt upp

- 10/09/2012, 16:13
Snart kan införseln av cannabis till Sverige explodera.
1 av 3

Snart kan införseln av cannabis till Sverige explodera.

Jeff Chiu / AP / SCANPIX

Christiania har länge varit en fristad för haschförsäljning.
2 av 3

Christiania har länge varit en fristad för haschförsäljning.

SCANPIX

Polisen har börjat slå till igen mot "Pusher Street", samtidigt som borgmästaren vill legalisera.
3 av 3

Polisen har börjat slå till igen mot "Pusher Street", samtidigt som borgmästaren vill legalisera.

John McConnico / AP / SCANPIX

Köpenhamns borgmästare vägrar ge sig. Han vill se hasch säljas i vanliga butiker i den danska huvudstaden. Blir det verklighet är ökad smuggling till Sverige att vänta.

MALMÖ/KÖPENHAMN. Frank Jensen (S), överborgmästare i den danska huvudstaden Köpenhamn, har ett stort problem. Han är drogliberal och vill tillåta försäljning av cannabis i statligt monopol. Hans parti, som har regeringsställning, vägrar hjälpa honom. Och Jensen, han vägrar ge upp. 

Nu är förslaget på tapeten igen. Skulle det införas innebär det en förväntad invasion av drogen till Sverige.

– Ju större tillgänglighet i Danmark desto fler åker över bron för att köpa och införseln ökar, säger Sofia Green på Tullverkets presstjänst till Nyheter24.

"Tiden mogen att legalisera"

Frank Jensen vill låta butiker sälja hasch på försök under tre år genom ett statlig monopol. Den enda begränsningen ska vara 18-årsgräns.

– Vi måste nyansera vår syn på hur vi kan lösa haschproblemet. Tiden är mogen för att legalisera hasch i Köpenhamn, säger han till Politiken.

Beskedet från den politiska ledningen, det vill säga justitieminister Morten Bödskov (S), har varit glasklart.

– Det blir ingen sådan försöksordning, förklarade han i våras.

Har börjat slå till mot Christiania

Nu är förslaget ändå aktuellt igen. Faktum är att Skåne och Öresundsbron redan är den plats i Sverige där Tullverket beslagtar mest narkotika. Och enligt Sofia Green ökar beslagen för varje dag som går, något som också beror på ökningen av internethandel.

Från politiskt håll i Skåne har man redan börjat förbereda "motåtgärder".

– En fri haschförsäljning i Köpenhamn skulle skada Skåne. Inflödet av hasch skulle öka, tillgängligheten bli större, missbruket öka kraftigt. För många skulle det ge en fortsatt väg in i tyngre missbruk, säger Anders Åkesson (MP), regionråd, till Sydsvenskan.

De senaste dagarna har polisen inlett en aktion mot haschförsäljningen på "Pusher Street" i fristaden Christiania. I torsdags greps 28 personer där och sedan dess har polisens närvaro utökats. Det är enligt Politiken första gången på flera månader som myndigheterna kommer nära den kända handelsgatan.