Flyktingbarn uppmanas att jobba svart

Ett internt mejl visar att ensamkommande flyktingbarn skulle användas som svart arbetskraft. "Ersättningen blir ju svarta pengar".


Fakta

Målsättningen med Refugios arbete är att "utifrån ett rättssäkert och professionellt arbete skapa en god grund för att de ensamkommande barnen ska utvecklas till goda samhällsmedborgare". För detta får företaget 1,2 miljoner av kommunen varje år för att hjälpa barnen som oftast är 15-17 år.

KROKOM. Fönsterputsning och städning för 50 kronor i timmen. Det var vad två ensamkommande flyktingbarn i Krokom skulle göra. Men det fanns en hake. Betalningen skulle vara svart.

"Ersättningen blir ju svarta pengar men det får (hotellägaren) stå för", skriver Barbro Bergman, chef över boendet Refugio, i ett internt mejl som Östersunds-Posten tagit del av.

Efter mejlet, som läckt till flera anställda, är det många som är upprörda.

– Vi går med på mycket, men det här strider mot all etik och moral och ingen i personalen ställer upp på det här, säger en av vägledarna som jobbar på Refugio till ÖP.

En av de två ungdomar som efterfrågades i mejlet hade dessutom hotellägaren som god man. Det vill säga samma person som skulle betala ut den svarta lönen.

Efter avslöjandet har Barbro Bergman försökt backa från mejlet.

– Orden ”svarta pengar” var kanske lite olyckligt formulerat och jag vet inte hur jag tänkte, säger hon till ÖP.

Kommunen utreder

Refugiochefen har också sagt att det kan ha förekommit fel tidigare under åren eftersom de tyckt att Migrationsverkets regler varit otydliga. Asylsökande barn måste ha ett särskilt arbetstillstånd för att få arbeta.

På kommunen ser man allvarligt på det som har hänt. Till Nyheter24 backar Helena Westin, chef på individ och familjeomsorgsenheten, något från sitt tidigare försvar av Bergman och Refugio.

– Det jag kan säga är att vi just nu håller på och utreder det här. Om det skulle vara så att vi förmedlat svart arbetskraft är det givetvis oacceptabelt, säger hon.

Barbro Bergman säger att det kan ha förekommit fel tidigare, kommer ni att titta på tidigare verksamhet också?

– Som sagt, vi håller på att utreda detta just nu.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.