Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Haddile, 2, ska utvisas - nu hålls krismöte

- 23/09/2012, 19:38 -
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg har kallat till krismöte med Migrationsverket och Socialstyrelen med anledning av utvisningshotade Haddile.

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg har kallat till krismöte med Migrationsverket och Socialstyrelen med anledning av utvisningshotade Haddile.

MARKUS DAHLBERG / SCANPIX

Hela Sverige har engagerat sig i 2-åriga Haddiles öde. Nu har barnombudsmannen kallat till krismöte.

SVERIGE. Haddile, 2, har bott hos sin fosterfamilj i Skåne i snart två år. I somras kom beslutet från Migrationsverket att hon ska utvisas. Ett beslut som har upprört hela Sverige och hennes fostermamma, Malen Liewehr.

– Hon har fått trygghet, en mamma, en pappa, syskon och massor av kärlek här, säger Malen Liewehr, till Aftonbladet.

"Bekymrad över brister"

I dag skriver barnombudsmannen, Fredrik Malmberg, på sin blogg att han är "bekymrad över brister i samverkan mellan sociala myndigheter och Migrationsverket". Malmberg skriver också att han är orolig över "hur snävt synnerligen ömmande omständigheter tolkas".

Kallar till krismöte

Barnombudsmannen har nu kallat Migrationsverket och Socialstyrelsen till en överläggning på onsdag, ett år sedan senaste mötet hölls.

– Vid mötet 2011 framkom att det fanns stora kunskapsluckor hos de ansvariga myndigheterna om dessa barns situation. Det blev också uppenbart att samverkan mellan Migrationsverket och sociala myndigheter lämnar mycket att önska, skriver Fredrik Malmberg på sin blogg och fortsätter:

– Det sker gång på gång att barn hamnar i kläm mellan sociala myndigheters bedömning av barnets bästa och Migrationsverkets bedömning.

Grupper på Facebook

På Facebook har det skapats flera grupper som vill stoppa utvisningen av Haddile och tusentals personer har skrivit på namnlistor.