Försöket med hemkörning granskas av alkoholforskare.
Försöket med hemkörning granskas av alkoholforskare. - Foto: - / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Detta län blir först med Systemets hemkörning

Systembolaget kommer under hösten erbjuda hemleverans som en tilläggstjänst i ett begränsat antal områden.


Hemleverans

- Obligatorisk legitimationskontroll.
- Leverans minst tre dagar efter beställning.
- En beställning på 6-12 flaskor kommer att kosta kring 250 kronor i försöksområdena. 
- Maxgräns på 96 flaskor per beställning.
- Samma strikta regler som i Systembolagets butiker och ombud.

STOCKHOLM. Hela försöket med hemkörning av öl, vin och sprit granskas av alkoholforskare och Sollentuna kommun blir först ut.

– Systembolagets roll bygger på att vi tar ansvar för det vi säljer och för att motverka alkoholens negativa effekter. Vi har också ansvar för att ge god service. Därför är vi självklart mycket glada över beskedet från regeringen att vi kan inleda ett begränsat försök med hemleverans, säger Systembolagets VD Magdalena Gerger, i ett pressmeddelande. 

Efter Sollentuna är det Johanneshov, Bromma och Nacka som står på tur. Systembolaget kommer erbjuda hemleveranser i totalt sex län men ännu är det inte klart vilka andra orter än Stockholm som blir "försökskaniner".

– En prioriterad fråga är att utbilda och certifiera de personer som ska leverera till kunderna, för att säkerställa att de följer våra försäljningsregler. Vi ställer lika hårda krav på dem som på våra medarbetare i butik, säger Magdalena Gerger.

Frågan om hemleveranser har bemötts på olika sätt från politikerna, Centerpartiet motsätter sig förslaget och förespråkar en restrektiv alkoholpolitik, enligt Dn.se.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.