Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Detta län blir först med Systemets hemkörning

Försöket med hemkörning granskas av alkoholforskare.

Försöket med hemkörning granskas av alkoholforskare.

- / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Nyheter | 03/10/2012 08:45

Systembolaget kommer under hösten erbjuda hemleverans som en tilläggstjänst i ett begränsat antal områden.

STOCKHOLM. Hela försöket med hemkörning av öl, vin och sprit granskas av alkoholforskare och Sollentuna kommun blir först ut.

– Systembolagets roll bygger på att vi tar ansvar för det vi säljer och för att motverka alkoholens negativa effekter. Vi har också ansvar för att ge god service. Därför är vi självklart mycket glada över beskedet från regeringen att vi kan inleda ett begränsat försök med hemleverans, säger Systembolagets VD Magdalena Gerger, i ett pressmeddelande. 

Efter Sollentuna är det Johanneshov, Bromma och Nacka som står på tur. Systembolaget kommer erbjuda hemleveranser i totalt sex län men ännu är det inte klart vilka andra orter än Stockholm som blir "försökskaniner".

– En prioriterad fråga är att utbilda och certifiera de personer som ska leverera till kunderna, för att säkerställa att de följer våra försäljningsregler. Vi ställer lika hårda krav på dem som på våra medarbetare i butik, säger Magdalena Gerger.

Frågan om hemleveranser har bemötts på olika sätt från politikerna, Centerpartiet motsätter sig förslaget och förespråkar en restrektiv alkoholpolitik, enligt Dn.se.