Här festar läraren med eleverna.
1 av 6
Här festar läraren med eleverna. - Foto: Privat
Enligt elever och lärare förekommer ingen alkohol på Grennaskolan. Den här bilden, från ett av elevhemmen, säger dock annat.
2 av 6
Enligt elever och lärare förekommer ingen alkohol på Grennaskolan. Den här bilden, från ett av elevhemmen, säger dock annat. - Foto: Privat
Enligt Nyheter24:s källa är det vanligt förekommande med alkohol på internatet.
3 av 6
Enligt Nyheter24:s källa är det vanligt förekommande med alkohol på internatet. - Foto: Privat
Under en roddresa till Düsseldorf dricker minderåriga elever alkohol.
4 av 6
Under en roddresa till Düsseldorf dricker minderåriga elever alkohol.
Grennaskolans vd, Mats Almlöw, menar att alkohol inte förekommer på skolan.
5 av 6
Grennaskolans vd, Mats Almlöw, menar att alkohol inte förekommer på skolan. - Foto: Gabriella Lahti
undefined
6 av 6
undefined - Foto: Gabriella Lahti

Här dricker internat-eleverna med lärarna

Utåt sett råder nolltolerans mot alkohol på Grennaskolans Riksinternat. Men enligt före detta elever ser verkligheten annorlunda ut. Nyheter24 har tagit del av elevernas privata bilder: "Det var allt från sprit och hasch".


Skolan i blåsväder

Samtliga av Sveriges tre internatskolor, Lundsberg, Sigtuna och Grennaskolan, har tidigare kritiserats av Skolinspektionen och fått anmälningar på sig som berättar om mobbning och misshandel elever emellan. 

Skolinspektionen skriver i en rapport: "På skolan sker kränkningar i form av nedsättande och förnedrande uttalanden, slagsmål, hot samt via nätet exempelvis på Facebook"

– Vi var inte nöjda med den första redovisningen, säger Lennart Hansson, handläggare på Skolinspektionen, till Nyheter24.

– Om några veckor kommer beslutet om hur vi gör med Grennaskolan. Antingen kommer vi fram till att skolan rättat till bristerna vi pekade på, eller så går vi vidare ytterligare.

Skolinspektionens iakttaganden stämmer överens med vittnesmål från tidigare elever. Till SvD berättade mamman till en elev på Grennaskolan att hennes son hade fått en kniv tryckt mot strupen. Han hade även kommit hem en dag med ett brännmärke i pannan.

Och Aftonbladet gjorde en intervju med en före detta elev som berättade att han blivit piskad av andra elever när han skrattat för högt.

Men Grennaskolans blåsväder sträcker sig längre än så. Det har visat sig att skolan tagit emot alldeles för mycket statsbidrag från Skolverket. Detta har lett till att verket numera sänkt bidraget och krävt tillbaka pengar som utbetalats på felaktiga grunder under 2012.

För hela året innebär det en minskning av bidraget med nästan en halv miljon kronor.

Nyheter24 har tidigare skrivit två reportage om Grennaskolan; Internateleverna försvarar mobbningenHemma hos Grenna Riksinternat.

Läs även intervjun med en före detta Grennaelev som vittnar om mobbning, alkohol och droger.

– Man får inte vara ute på kvällen och dricka och sen komma hem, det är nolltolerans. Det spelar ingen roll om man är 16 eller 18 år, det är samma för alla, säger Maria Gunnarsson, 18 år och internatelev på Grennaskolan. 

När Nyheter24 är på besök är det hon som guidar runt. Enligt henne äter eleverna bullar på helgerna och tränar rodd. Det förekommer ingen alkohol på internatet. Det intygar både elever och skolchef Mats Almlöw.

Men när frågan om alkohol ställs till en före detta elev låter det annorlunda.

– Oj, vilken lögn. Bilden utåt är en mycket förfinad bild av verkligheten, säger Staffan, som lämnade skolan i fjol och egentligen heter något annat, till Nyheter24 och fortsätter: 

– I de flesta av fallen är det inget som händer om man kommer hem full och det finns lättillgänglig smuggelsprit och droger. Det fanns det i vilket fall när jag gick där, och det är ju inte särskilt längesen.

Skolkavaj och öl i glaset

På Grennaskolan är det ytterst populärt med rodd, där de som är med i skolans roddlag en gång om året åker utomlands och tävlar. Man ror och umgås med andra internatelever. Men man dricker inte alkohol. Eller?

Nyheter24 har tagit del av bilder från fjolårets roddresa till Düsseldorf där minderåriga elever sitter runt ett bord, propert klädda i skolans klassiska kavaj och med alkohol i glasen. Något den ansvarige läraren Greg Kewley, som själv taggat en av bilderna på Facebook, kommenterar så här:

– Det är tillåtet med viss alkohol i samband med måltiderna och vid det disco som arrangeras av värdlaget. 

– Den lokala ölen påminner om vår folköl och får drickas av personer som fyllt 16 år. Det engagemang som finns inom internationell rodd i kombination med gemenskapen, det kulturella utbytet och de mogna attityderna är av en dimension som inte finns att tillgå i Sverige.

Lärare med shotglas i mitten

Grennaskolans drogpolicy finns fyra undantag från nolltoleransen mot alkohol. "Vid särskilda festliga tillfällen accepterar skolan, under ordnade förhållanden, måttligt alkoholintag av myndiga personer i åk 3. Dessa tillfällen är: föredettinghelg, 100-dagarsfest, vårbal, samt studentmiddag".

Vid studentmiddagen råder klädkod kavaj. Men på en av de bilder som Nyheter24 tagit del av, där en lärare skålar omgiven av bland annat minderåriga elever, syns inga kavajer.  

– Bilden är tagen i Gränna hamn på ett uteställe på studentkvällen och där gäller samma regler vid entrén som på alla ställen som serverar alkohol, nämligen en åldersgräns på 18 år, säger han till Nyheter24.

Men om platsen stämmer har utestället brutit mot åldersgränsen, då minst en av eleverna på bilden är minderårig. 

I stället för att ge ett konkret svar på hur gamla eleverna är väljer läraren att tillägga:

– Det finns en annan taggad bild, på min Facebook, med ett champagneglas i handen, men den involverar föräldrar så den kanske inte är lika spännande för dig?!

Ledningen tycker annorlunda

Varken Greg Kewley, lärare i naturkunskap, kemi, matematik, biologi och geografi eller den andra läraren vill medge att bilderna där eleverna dricker alkohol bryter mot skolans policy. Men från ledningen låter det dock annorlunda.

Nyheter24 har kontaktat skolans rektor Christer Melin och ställföreträdande rektor Jessica Humphreys.

– De bilder du skickar över är inte i linje med skolans policy, säger Humphreys och fortsätter: 

– Vi kommer att ta reda på vad som är bakgrunden till dessa bilder och klargöra för de inblandade vad som är skolans policy.

Huruvida man kommer att vidta några åtgärder, annat än att klargöra policyn, vill man i dagsläget inte svara på.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!