SVT: "Vi kommer att prata med Gina"

- 23/11/2012, 11:19 -
undefined
1 av 4

undefined

Gina Dirawi ska leda Melodifestivalen 2013 tillsammans med Danny Saucedo.
2 av 4

Gina Dirawi ska leda Melodifestivalen 2013 tillsammans med Danny Saucedo.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Kvällsläsningstipset.
3 av 4

Kvällsläsningstipset.

Faksimil

Ursäkten.
4 av 4

Ursäkten.

Faksimil

Gina Dirawi tipsade om en judehatares bok. Nu har hon gått ut med en ursäkt, och SVT ska ta ett snack med henne.

STOCKHOLM. Under rubriken "lite kvällsläsning" tipsade tevestjärnan Gina Dirawi, 21, om Lasse Wilhelmsons bok "Är världen upp och ner?". Reaktionerna lät inte vänta på sig - Wilhelmson är en mycket känd antisemit.

På fredagsförmiddagen gick "Anagina" ut med en ursäkt och en förklaring på sin blogg, efter att ha plockat ned det gamla inlägget.

"Jag förstår att vissa anser att det verkar naivt och ovetande, men det var jag faktiskt i den här situationen. Jag hade inte koll och så är det ibland, man lär sig nått av allt. Ber om ursäkt om någon tog illa vid sig,för det var inte min avsikt", skriver hon.

Dirawi ska leda Melodifestivalen 2013. Nu kommenterar SVT hennes "lästips".

– Vi har valt att godta hennes förklaring. Det var dumt gjort och hon visste inte vem den här författaren var, säger Anna Wilborg, pressansvarig för Melodifestivalen, till Nyheter24.

Förra året jämförde hon Israel med Hitler så det här är ju inte första gången, hur ser ni på det?

– Det är klart att vi kommer att prata med henne.

Dirawi ska närmast vara programledare för Musikhjälpen som samsänds av SVT och Sveriges Radio. Petter Bragée, programchef på SVT Malmö, ser inga problem med hennes medverkan.

– Gina har en privat blogg som vi inte kan säga något om så länge innehållet inte bryter mot några demokratiska värderingar, vilket det inte gör i det här fallet, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Sen kan jag säga att vi för en löpande dialog med henne men vad vi pratar om håller jag mellan oss.

Bragée vill inte dra några jämförelser mellan fjolårets händelser utan tycker att det här inlägget snarare var ett misstag från Dirawis sida.

"Inget man kan plocka upp i bokhandeln"

Jonathan Leman på stiftelsen Expo berättade på fredagen att Wilhelmson är en mycket radikal antisemit som rör sig i högerextrema kretsar. Han har hyllats på nazistiska Svenskarnas partis egen sajt Realisten och på Nationaldemokraternas tidigare partitidning Nationell idag.

– Det här är inget man kan plocka upp i bokhandeln utan man måste söka sig till det, sa Leman till Nyheter24.

Reaktionerna på nätet efter Dirawis blogginlägg var snabba och starka. Bloggaren Torbjörn Jerlerup har skrivit ett långt brev till programledaren:

"Du anser säkert själv att du inte är antisemit alls. Du kommer att få höra många som säger att du är det de närmaste dagarna. Om man publicerar en bild på sig med Lasse Wilhelmssons bok, ett år efter att man sagt att Israel är nazister, så får man faktiskt skylla sig själv", skriver han.

Även på Twitter har folk reagerat: