Fredag 1 Jul
Stockholm

Upplopp och lynchstämning på skola efter Instagramkränkningar

1 av 5
2 av 5
För tillfället utspelar sig ett upplopp utanför en gymnasieskola i Göteborg. Bilden har inget med händelsen att göra.
3 av 5
För tillfället utspelar sig ett upplopp utanför en gymnasieskola i Göteborg. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Närforskaren Marcin de Kaminski anmälde även han Instagramkontot.
4 av 5
Närforskaren Marcin de Kaminski anmälde även han Instagramkontot. Foto: Jonathan Fors
5 av 5

Ett upplopp med ungefär 500 personer utspelade sig utanför Plusgymnasiet i Göteborg på grund av en instagramanvändare som lagt ut bilder på tjejer med kränkande kommentarer. Nyheter24 har pratat med nätforskaren Marcin de Kaminski om händelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fick över 6 000 följare

På bara några dagar fick kontot över 6 000 följare men har nu stängts ner. Via ryktesvägar ska den kvinnliga studenten, som ligger bakom kontot, befinna sig på skolan.

– Hon ska straffas, vi är här för att hämnas, säger en av ungdomarna i folksamlingen till GT

Trots att ungdomarna blir stoppade av polisen vid huvudentrén, letar de efter andra vägar att ta sig in i skolan. Polisen har även under händelseförloppet haft en helikopter på plats, enligt GT.

GÖTEBORG. – Jag tycker det är viktig att man visar var gränsen går. Det ärinte okej att hänga ut folk. När det smittar över till hot bortom internet ärdet bra att man gör någonting åt det, och faktiskt anmäler, som jag gjorde, säger Marcin de Kaminski, nätforskare, till Nyheter24

Vid Plusgymnasiet i Göteborg utspelade sig ett upploppsscenario under tisdagen. Ungefär 500 upprörda ungdomar hade samlats utanför skolans huvudentré och krävde hämnd på vad som sägs vara en 17-årig elev. Själv säger hon sig vara oskyldig. 

– Jag har varit på förhör hos polisen. Men jag är falskt anklagad. Jag har inte gjort det här, säger hon til Expressen.

Cirka 30 polisbilar kallades till platsen och arbetade med att förhindra ungdomarna från att ta sig in i skolan.

– Jag hann knappt komma dit. Jag ville gå till skolan i dag, och vara där hela dagen. Jag vet att jag inte har gjort någonting, jag vet att jag är oskyldig. Jag har ingenting att skämmas för. Men när jag kom dit var det polisbussar utanför, och min lärare sa till mig att jag skulle åka med polisen för att vara i säkerhet. Så jag åkte med polisen, säger 17-åringen som nu befinner sig på hemlig ort: 

– Jag är inte hemma nu. Jag är på ett annat ställe där jag är i säkerhet. Jag vet inte när jag får komma tillbaka till skolan, polisen bestämmer det nu. Jag stannar där jag är, där jag är i säkerhet, säger hon.

"Den som ville förstöra för mig har lyckats nu"

Vad som fått ungdomarna att se rött är ett konto på bilddelningstjänsten Instagram som skapats för några dagar sedan. På kontot har unga tjejer hängts ut med bild, namn och kränkande kommentarer. Bilderna har framför allt tagits från Facebook och Twitter. Bakom kontot står tydligen en 17-årig kvinnlig student som ungdomarna krävde hämnd på.

17-åringen har tagits in till förhör av polisen misstänkt för grovt förtal, skriver Aftonbladet.

– Den person som verkligen har velat förstöra för mig har lyckats just nu, säger 17-åringen till Expressen .

– Det känns inte bra. Det här har mest känts jobbigt. Personen som har gjort det här borde sitta hemma och skämmas. Hade jag vetat vem det var som gjorde det här hade jag polisanmält den personen direkt. Den personen ska sitta och skämmas. Om jag var den personen hade jag stannat hemma.

Internet-experten: Aningar om att detta upplopp skulle kunna ske

Marcin de Kaminski är en av dem som anmälde instagramkontot till både polisen och Instagram.

– Uppenbarligen är det så, att de som hänger ut människor inte har någon förståelse för hur det drabbar andra, säger Marcin de Kaminski, och fortsätter:

– Det har varit aningar och misstänksamheter i dagarna om attdetta upplopp skulle kunna ske. Det var därför jag anmälde det faktiskt, för att de som blivit utsatta påInstagram ska få den hjälp de behöver, och samtidigt ville jag förvarna skolan och myndigheterom ett kommande upplopp.

Polisen höll presskonferens

Under eftermiddagen höll polisen en presskonferens om det som har hänt under dagen.

– En majoritet av de som varit på plats har inte ställt till med problem. De har varit där av ren nyfikenhet, eller för att markera att man inte tycker om det som sker på nätet mellan ungdomar, säger kommenderingschef Lena Matthijs.

Hon berättade även att ingen hittills har gripits och att det fortfarande inte är känt om någon person har skadats vid upploppen. Polisen ska nu undersöka kontot som lade upp bilderna. Polisen säger också att det har hållits förhör under dagen men man vill inte avslöja med vem.

– Jämför man med andra liknande situationer, så är en fotbollsmatch betydligt värre än det vi varit med om i dag, säger Lena Matthijs.

Janina Ackman Niemi är student på skolan och har under händesleförloppet twittrat konstant. Hon skriver bland annat:

På följande klipp från Youtube får man en bild av hur läget såg ut tidigare i dag:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Sverige bidrar till fattiga länder

Nikotinfuskare på nätet ska jagas

Publicerades: 1 timme sedan

Åtta dödade vid protester i Sudan

Publicerades: 1 timme sedan

Tio döda i robotangrepp i Odessa

Publicerades: 1 timme sedan

HD-dom i USA begränsar klimatarbete

Publicerades: igår 22:39

Fortsatt prispress på aktier i New York

Publicerades: igår 22:14

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.