En moské öppen för alla är Ardeshirs dröm.
1 av 2
En moské öppen för alla är Ardeshirs dröm.
Ardeshir är ordförande i föreningen Homan Göteborg.
2 av 2
Ardeshir är ordförande i föreningen Homan Göteborg. - Foto: Privat

Ardeshir vill öppna gaymoské i Göteborg

Ett gayvänligt muslimskt center har öppnat i Paris. Nu vill Ardeshir Bibakabadi, ordförande i föreningen Homan, öppna en homomoské i Göteborg.


Attackerar kritiker

Det finns många som anser att homosexualitet är förbjudet inom islam. Ardeshir Bibakabadi menar att det är feltolkningar.

"I Koranen finns inte något förbud mot homosexualitet. I stället beror fördomarna på hur texterna tolkas och missbrukas, både när det gäller homosexuella och kvinnor. Dessutom behöver traditionerna anpassas och mildras. Det är djupt felaktigt att se på homosexualitet som en sjukdom. Vår läggning är naturlig hos människan."

GÖTEBORG. Samtidigt som religiösa ledare tågade i Frankrike i protest mot samkönade äktenskap öppnade Ludovic-Mohamed Zahed landets första moské för homosexuella muslimer.

Initiativet har inspirerat Ardeshir Bibakabadi ordförande i föreningen Homan Göteborg, att öppna en homomoské i staden. Tanken är att det ska bli en fristad för hbt-personer där alla är välkomna oavsett religion eller sexualitet.

Vill öppna ett hem för hbt-personer

Bibakabadi, som själv är homosexuell och muslim, skriver på SVT Debatt att homomoskén behövs i Sverige. 

"Migranter som kommer till Europa tror ofta att det är slut på förtryck och diskriminering. Tyvärr är det inte så."

Enligt Bibakabadi har muslimska hbt-personer anpassat sig till västerländska värderingar vilket gör att de inte känner sig hemma i moskéer. En homomoské skulle bli en samlingsplats för de som, på grund av rädsla, inte vågar stå upp för de värderingar och behov de har.

"Vår Gud vill säkert inte att samhällen och kyrkor skall förfölja oliktänkande och utsatta människor. Hans önskan är att de som han har skapat skall få leva som fria och stolta människor som kan följa sin egen natur och bygga sin egen tillvaro."

"Kunnat ge dem konkret hjälp"

Ardeshir betonar att moskén skulle vara öppen för alla.

"Var och en som är homosexuell, bisexuell , transperson och migrant är välkommen hos Homan. Föreningen har trots svårigheter lyckats samla människor från olika håll i sin lokal i Göteborg. Det har visat sig i samtal att människor har känt en lättnad över att få vara sig själva i stället för att förställa sig. Dessutom har jag kunnat ge dem konkret hjälp."

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!