Anders välbefinnande i den aktuella situationen ska vara prio ett för personalens insatser.
Anders välbefinnande i den aktuella situationen ska vara prio ett för personalens insatser. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Personal får inte stoppa vänsterprassel på demensboende

Personalen på ett demensboende bör inte hindra en dement man från att ha en fysisk och nära relation med en kvinna på boendet, trots att mannens hustru och barn vill att relationen stoppas.


Bästa möjliga vård

"Primärt för personalen är då att beakta Anders önskemål och värna hans intressen. Anders lider av en demenssjukdom som kan ha inverkan hans personlighet. Hans hustru och anhöriga måste inse detta och ges bästa tänkbara anhörigstöd i denna process. Personalen ska ta stor hänsyn till de anhöriga och deras synpunkter så länge som dessa synpunkter är till gagn för Anders i hans nya tillvaro. Men det är Anders behov och önskemål som i första hand ska tillgodoses.", skriver det etiska rådet.

I anteckningar förda vid ett möte den med Socialstyrelsens råd för etiska frågor beskrivs de anställdas dilemma angående Anders och hans relation till Eva.

"Personalen hamnar i skarven mellan Anders självbestämmande och uttryckta önskan om att själv få avgöra vem som ska vistas i hans lägenhet och de anhörigas oro och uttryckta önskemål att försöka sära på Anders och Eva trots att de bedöms må så bra i varandras sällskap. Hur mycket hänsyn ska personalen ta till de anhörigas önskemål?"

Socialstyrelsens etiska råd, som diskuterat saken sedan frågan inkommit till myndigheten, menar att det är personalens uppgift att se till den dementa mannens behov i första hand.

"Anders välbefinnande i den aktuella situationen ska vara prio ett för personalens insatser. De anhörigas behov av stöd och hjälp i sin förändrade tillvaro får tillgodoses i annan ordning." 

Fotnot: Anders och Eva heter egentligen något annat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!