Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pasta, Paolo och politik

- 10/02/2013, 10:36
Paolo Roberto - stolt ägare till sex företag och med en beräknad omsättning på 50 miljoner för 2013.
1 av 7

Paolo Roberto - stolt ägare till sex företag och med en beräknad omsättning på 50 miljoner för 2013.

Han vet hur man gör bra espresso.
2 av 7

Han vet hur man gör bra espresso.

Mer espresso.
3 av 7

Mer espresso.

Paolo tittar i kylskåpet...
4 av 7

Paolo tittar i kylskåpet...

... tar fram färskpasta...
5 av 7

... tar fram färskpasta...

... och lagar.
6 av 7

... och lagar.

Nu finns Paolos pasta i butiken.
7 av 7

Nu finns Paolos pasta i butiken.

Nyheter24:s Gabriella Lahti besöker proffsboxaren och teveprofilen Paolo Roberto, lagar pasta, pratar pengar och så en och annan espresso.

Jag har läst det förut och han säger det igen: När han var 17 klassades Paolo Roberto som en av Sveriges tre mest farliga ungdomsbrottslingar. I dag driver han sex företag, planerar omsätta 50 miljoner för 2013, är boxare, en av Sveriges mest bokade föreläsare, personlig tränare, kock, författare (till kokböcker som han säljer), militant motståndare till feminism, producent till olivolja (som han säljer), skådespelare, programledare...

– Att vara nöjd är inte vad jag strävar efter, då kan man lika bra lägga sig ner och dö. Jag vill vakna varje dag och känna att jag ska bli en bättre människa, säger han till mig där vi sitter i hans kontorskök och dricker nybryggd espresso.

Till vänster bredvid kylskåpet dinglar priser han vunnit i sin karriär som proffsboxare bredvid ett par nötta handskar. Det här med att bli bättre, vad menar han med det egentligen?

– Man kan bli mer påläst, ändra sin inställning till saker och ting och bli bättre för sin omgivning, förklarar han och hänvisar till sitt kriminella förflutna. 

Den som inte vet vad som menas med "Kungsanfenomenet" eller filmen "Stockholmsnatt" är antingen sen 90-talist eller har bott någon annanstans än i Sverige. Kungsträdgården i Stockholm var på 80-talet ett av de mest populära och samtidigt otrygga platserna att vistas på, med kriminella gäng och ungdomar som vallfärdade från olika samhällsgrupper för att "hänga" fram till sena morgontimmen. 

– Kolla på mig bara. Min rektor sade mig att jag skulle sluta i fängelse. Visst, jag har blivit knivhuggen tre gånger och jag har slagit folk på käften. Men kolla på mig, jag sitter inte i fängelse, säger Paolo och poängterar att kanske till och med de problematiska åren hjälpte honom bli framgångsrik. 

Maten och framför allt: Pastan

Paolo äter pasta varje dag. I dagarna lanserade han sin egenproducerade Paolo-pasta med tillhörande såser. Mellan 29 och 35 kronor per pastapaket får man punga ut - men fem minuter senare har man en nyttig måltid. 

– Vad behöver en människa? Jo de behöver en sås en tisdagskväll när de vill ge sina barn god, nyttig mat, säger han. 

Pastan säljs nu i de flesta butikerna och han räknar med att den kommer sälja bra, precis som allt annat. Vad han kommer göra med den beräknade omsättningen för sina sex företag på 50 miljoner under 2013?

– Betala skatt. 

Han skämtar, men berättar vidare att han själv bara tar ut 32 000 kronor i lön per månad.

När Paolo Roberto ska slappna av går han till en bra restaurang eller tar en öl på UD.

– Utrikesdepartementet! utropar jag.

– Urban Deli, svarar Paolo. 

05.30 löpningen - är den på riktigt?

– Ja det är kul att alla undrar om jag hittar på det, men jag springer varje morgon och sen äter jag gröt, berättar han och visar upp en sajt han precis lanserat. "15 med Paolo" heter den. 

Vi pratar lite om hans starka åsikter som florerat i media på sista tiden. Bland annat när han medverkade i Sveriges Radio och påpekade att han var en motståndare till feminismen. Men också när han rasade mot Malou von Sivers efter ett felaktigt pressmeddelande hon skickat ut om att Paolo och hans före detta fru skulle genomgå terapi i teve.

– För det första är det viktigt att du skriver att jag är för jämställdhet, påpekar Paolo och fortsätter:

– Och det där med Malou var olyckligt, men hon har bett om ursäkt nu. Jag och Lena trodde vi skulle prata om ett modernt sätt att skiljas men hon ville få det som att vi skulle gå i terapi och det var en lögn. 

Lena är Paolos före detta fru och hon bär fortfarande efternamnet Roberto. De arbetar fortfarande ihop och de ska även fortsätta bo på samma tomt - fast i två olika hus. Ett modernt sätt att skiljas. 

En ny tjej har han inte, säger han. Och hon har inte en ny kille, svarar Lena när jag frågar henne vid ett senare tillfälle.

"Sveriges skolväsende fokuserar fel"

Paolo brinner även för politik, kallar sig social-liberal, och citerar Winston Churchill:

"Den som inte är röd när han är ung är dum i huvudet den som inte är blå när han är gammal är dum i huvudet"

Paolo tycker skolväsendet i Sverige är "extremt konstig" som satsar på att utbilda barn inom fel områden. För mycket fokus på akademisk kunskap, för lite fokus på näringsliv och entreprenörskap. 

– Vi är ett idéfolk, ett entreprenörfolk - men vi startar inte några företag. Det här landet har lärt folk att vara rädda. Man glömde bort någonstans att välfärd kostar pengar och vi måste ha ett näringsliv som är högkonkurrenskraftigt. 

Vill bli gammal i Italien

Han har mycket på G, Paolo. Men det är ingen nyhet. Inte heller är det en nyhet att han ska iväg snart - sneglat på klockan under hela intervjun - träffa en kompis i någon timme innan han ska hoppa på ett flygplan till en annan stad. 

Han flyger två gånger i veckan - någonting han älskar. Innan han drar frågar jag honom om han är lycklig.

– Folk som säger att de är lyckliga hela tiden går antingen på droger eller så ljuger de, svarar han.

– Lycka är inte ett konstant tillstånd, då är man ju galen. Man blir inte lycklig när det går bra - man blir glad när det går bra.  

Han förklarar att han däremot kan känna lyckorus när han är med sina barn eller äter god mat. Eller dricker espresso i sitt hus i Italien?

– Ja, jag skulle gärna bli gammal i Italien. Var fjärde människa som dör på sjukhus i Sverige dör själv - det säger en del om vårt land, säger han.

Lyssna på klippet som blev viralt efter att Paolo förklarat hur han ser på feminism: