Bloggen har hyllats av Jimmie Åkesson och Kent Ekeroth stödjer den med bland annat ett bankkonto.
1 av 2
Bloggen har hyllats av Jimmie Åkesson och Kent Ekeroth stödjer den med bland annat ett bankkonto.
Avpixlat startades efter att föregångaren Politiskt inkorrekt gått i graven.
2 av 2
Avpixlat startades efter att föregångaren Politiskt inkorrekt gått i graven. - Foto: Faksimil Axpixlat.info

SD-kopplad rasistblogg hängde ut minderåriga

UPPDATERAD. Den rasistiska bloggen Avpixlat skrev om "nysvenskar" och hängde ut flera minderåriga killar. Sedan visade det sig att videoklippet de skrev om var iscensatt.


Hyllats av Åkesson

Avpixlat har tidigare hyllats av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Så här sa han om nätet för ett år sedan:

– Den sunda delen - som är lejonparten - är väldigt viktig. Många gör en fantastisk insats. Utan internet hade vi inte varit där vi är idag. Jag är väldigt tacksam för att de här människorna finns, sa han till Sydsvenskan.

På frågan om Avpixlat hör till den sunda delen svarade Åkesson: 

– Ja. Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra.

"Ytterligare en dag i Det Nya Sverige, där de rasistiska epiteten, hoten och våldet från "nysvenskarna" ses som fullt godtagbara medan att uttrycka tveksamheter kring massinvandringspolitiken automatiskt innebär att man är nazist".

Så inleddes ett inlägg på den rasistiska bloggen Avpixlat. I ett videoklipp som publicerades ocensurerat visades hur en kille blev slagen. Klippet hade titeln "blatte slår en svenne". I texten fanns uppgifter om namnen på de som slagit. Enligt sajten Inte rasist, men visar det sig nu att klippet var iscensatt.

SD-kopplad

Bloggen är kopplad till Kent Ekeroth som upplåtit sitt privata konto för donationer till Avpixlat. Den har gång på gång hyllats och länkats till av ledande sverigedemokrater. Partiledaren Jimmie Åkesson har sagt att den tillhör "den sunda delen" av internet.

Pojkarna ska själva ha lagt upp bevis för att allt var fejkat på en Facebooksida, som nu dock är stängd för utomstående. Det bekräftas också av Mats Dagerlind, krönikör på Avpixlat och redaktionens "consigliere":

Kritiker rensades bort - hot stod kvar

I kommentarsfältet på inlägget om klippet publicerades ännu fler uppgifter om "angriparna" och även rena hot.

"Kepskräken ska förpassas dit solens strålar aldrig lyser, och vårt land ska rensas på allt smuts som jag anser att kriminella och elaka invandrare faktiskt är. Men det räcker med att tycka och arbeta för det", stod det i en av kommentarerna som inte togs bort.

När kritiker, till exempel en av Inte rasist, mens skribenter, försökte kommentera plockades kommentaren dock bort. Så här skrev Dagerlind sedan på Twitter:

Efter att det avslöjats att klippet var iscensatt har inlägget liksom samtliga kommentarer plockats bort. Men någon dementi har inte publicerats. På Avpixlats "newsdesk" finns texten dock kvar. Och där kallas offret i klippet för "mentalt handikappad".

Hängde ut tjej vid övergrepp

slutet av november la Avpixlat upp ett videoklipp där en ung kvinna utnyttjas sexuellt av flera män. Syftet var att "visa muslimska ungdomars rätta ansikte". Klippet var helt ocensurerat och det gick att se offrets ansikte liksom flera av gärningsmännens.

Då kallade Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen det hela "ett etiskt haveri" i ett inlägg på Twitter. Inlägget retweetades av bland andra Åkesson:

I samband med det hävdade han också att Åkesson felciterats i intervjun där han hyllar Avpixlat.

– Hans uttalande handlar inte specifikt om någon blogg utan berör fenomenet med invandringskritiska och sverigevänliga bloggar på nätet i allmänhet, sa Kinnunen till Nyheter24 då.

– Han är korrekt framställd, det var väldigt tydligt att vi pratade om Avpixlat, berättade Niklas Orrenius, journalisten som gjorde intervjun för Sydsvenskan.

Uppdaterat tisdag 8.59: Inte rasist, men uppger på tisdagsmorgonen att de varit i kontakt med pojken som blir slagen i filmklippet. Han säger att han inte var med på det som hände, men omständigheterna är fortfarande oklara. Enligt skolans rektor ska en elev felaktigt ha pekats ut av Avpixlat och fått motta hot.

/
/
/
/
Senaste nytt

Israel anklagas för granater mot journalister

Hon tar över EU:s stödbank

Spanien vann kampen mot Danmark om en av EU:s tyngsta ekonomiska poster. Nadia Calviño tar över som chef för investeringsbanken EIB. Danska Margrethe Vestager får återgå till EU-kommissionen.

Civila dödade i ryska nattanfall

Minst två civila personer dödades i ryska anfall mot Ukraina under natten till fredag, enligt ukrainska uppgifter.

Ikeas besked till kunderna: ”Ni har ätit för lite korv i år”

Ikea hakar på Spotifys "wrapped" genom att göra en alldeles egen årssummering, som de kallar...”korved”.

Fortsatt hög terrorhotnivå i Sverige

Säkerheten i Sverige har försämrats, men inte tillräckligt för att höja terrorhotnivån.

Handelsbråket mellan EU och USA kan blossa upp

Från EU-håll finns nu tankar på att återuppta ärendet i Världshandelsorganisationen (WTO) kring USA och de handelstullar som infördes när Donald Trump var president.