Postrånare bakom helikopterattack

- 05/10/2008, 19:49 -

Polisen tror att postrånarna skjutit sönder fyra polishelikoptrar.

Säve flygplats, utanför Göteborg, den 13 november i fjol.

Fyra polishelikoptrar demolerades totalt. Beväpnade gärningsmän sköt helt enkelt sönder helikoptrarna med automatvapen. Natten dessförinnan föll skotten mot polisstationen i Partille. Och Göteborg med omnejd kändes plötsligt som laglöst land.

Nu tror polisen att gärningsmännen bakom attackerna mot polihelikoptrarna och polisstationen är samma personer som varit inblandade i det spektakulära postrånet i Göteborg.

- Det finns en hel del som talar för att dessa händelser hänger ihop, säger Peter Kron, kriminalinspektör på polisen i Västra Götaland till Crime News.

Det var den 22 januari i år som polisen fick larm om postrånet på Kruthusgatan i Göteborg. Rånarna placerade ut brinnande bilar i båda ändarna av postterminalen och svartmålade bombattrapper bland annat vid polisens garage och vid polishuset. Bytet från postrånet blev några presentkort och cirka 350 000 kronor i rikskuponger och i dag sitter sju personer häktade misstänkta för grovt rån eller medhjälp till grovt rån. Nu visar polisutredningen att gärningsmännen redan i november försökte genomföra rånet, skriver Crime News.

- Vissa medgivanden om vissa faktiska omständigheter har gjorts där det framkommer att man försökte genomföra rånet mot postterminalen redan i november. Man gjorde ett nytt försök i december men avbröt även denna gång och slutligen genomförde man rånet i januari, säger polisens Peter Kron.

Tre dagar efter att polishelikoptrarna skjutits sönder var det dags igen. Då hittade man en bombattrapp i en stulen blå Ford vid Nils Ericsonplatsen och ett större område spärrades av i centrala Göteborg.

- Vi kan med teknisk bevisning knyta ihop bilen och bombattrappen med postrånet, säger Peter Kron.

Mer exakt vad den bevisningen består av vill polisen inte avslöja mer än att den binder ihop olika personer till olika platser. Men nu har polisen också misstankar att även skjutningarna i Säve och Partille har samband med postrånet, enligt Crime News.

Skrivet av: