Tvillingar får barn senare än genomsnittet.
Tvillingar får barn senare än genomsnittet. - Foto: AP/Scanpix

Tvillingar får färre barn

En ny studie visar att tvillingar föder färre barn än andra och att de får barn senare i livet.


Tvillingstudien

Den nya studien om tvillingar och barnafödsel bekräftar vad tidigare studier också kommit fram till. Alla svenskar som är mellan 30 och 40 år har ingått i studien. Det är nästan en miljon svenskar, varav 17 000 är tvillingar.

Här kan du läsa hela studien som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften BMC Pregnancy and Childbirth.

LINKÖPING. Tvillingstudien, som byggts av omfattande forskningsmaterial från nära en miljon svenskar, har gjorts av svenska forskare vid Linköpings universitet.

Den visar tydligt att tvillingar har mindre chans att få barn. Resultatet gäller för både män som kvinnor och både för enäggs- och tvåäggstvillingar. 

– Tvillingar har tio procent lägre chans att få egna barn jämfört med andra. Och de får sitt första barn i genomsnitt ett år senare, säger Marie Bladh, en av forskarna bakom studien, till SVT.

"Socialt arv" kan ligga bakom

Forskarna har inget svar på varför tvillingar – vars föräldrar verkar vara väldigt fertila – får färre barn. Marie Bladh misstänker att det beror på en kombination av sociala och biologiska faktorer.

Kvinnor som får tvillingar har i genomsnitt högre utbildning än andra. Tidigare forskning har fastställt att ju senare i livet man föder barn, desto större chans är det att man får tvillingar.

– Det är troligt att tvillingarna får ett ”socialt arv” som gör att de oftare väljer att studera vidare. Och då skjuter de också upp sitt barnafödande och får färre barn, säger Bladh till SVT.

Det återstår dock mycket arbete innan den teorin kan bekräftas.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

1 timme sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.