Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tvillingar får färre barn

- 06/03/2013, 19:23 -
Tvillingar får barn senare än genomsnittet.

Tvillingar får barn senare än genomsnittet.

AP/Scanpix

En ny studie visar att tvillingar föder färre barn än andra och att de får barn senare i livet.

LINKÖPING. Tvillingstudien, som byggts av omfattande forskningsmaterial från nära en miljon svenskar, har gjorts av svenska forskare vid Linköpings universitet.

Den visar tydligt att tvillingar har mindre chans att få barn. Resultatet gäller för både män som kvinnor och både för enäggs- och tvåäggstvillingar. 

– Tvillingar har tio procent lägre chans att få egna barn jämfört med andra. Och de får sitt första barn i genomsnitt ett år senare, säger Marie Bladh, en av forskarna bakom studien, till SVT.

"Socialt arv" kan ligga bakom

Forskarna har inget svar på varför tvillingar – vars föräldrar verkar vara väldigt fertila – får färre barn. Marie Bladh misstänker att det beror på en kombination av sociala och biologiska faktorer.

Kvinnor som får tvillingar har i genomsnitt högre utbildning än andra. Tidigare forskning har fastställt att ju senare i livet man föder barn, desto större chans är det att man får tvillingar.

– Det är troligt att tvillingarna får ett ”socialt arv” som gör att de oftare väljer att studera vidare. Och då skjuter de också upp sitt barnafödande och får färre barn, säger Bladh till SVT.

Det återstår dock mycket arbete innan den teorin kan bekräftas.