Torsdag 24 Jun
Stockholm

Migrationsverket betalar 100-tals miljoner – helt i onödan

Migrationsverket menar att de har gjort rätt.
1 av 5
Migrationsverket menar att de har gjort rätt. Foto:
Det privata asylboendet kostar Migrationsverket fyra gånger mer än det kommunala bostadsbolaget.
2 av 5
Det privata asylboendet kostar Migrationsverket fyra gånger mer än det kommunala bostadsbolaget. Foto: FAKSIMIL FRÅN SVT.SE
Steve Nilsson, enhetschef på Migrationsverket i Alvesta, säger att kommunen inte vill hyra ut.
3 av 5
Steve Nilsson, enhetschef på Migrationsverket i Alvesta, säger att kommunen inte vill hyra ut. Foto: FAKSIMIL FRÅN SVT
Monica Widnemark, kommunalråd i Lessebo, menar att kommunen inte tillfrågats.
4 av 5
Monica Widnemark, kommunalråd i Lessebo, menar att kommunen inte tillfrågats. Foto: FAKSIMIL FRÅN SVT
Håkan Bergström, vd på Lessebohus, säger att han har 86 lägenheter som kan hyras ut redan i morgon.
5 av 5
Håkan Bergström, vd på Lessebohus, säger att han har 86 lägenheter som kan hyras ut redan i morgon. Foto: FAKSIMIL FRÅN SVT

Varje år hyr Migrationsverket privata asylboenden för hundratals miljoner kronor. Förklaringen är att det skulle vara ont om hyreslägenheter – men Uppdrag Granskning kan nu visa att det finns massor av lägenheter runt om i landet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Finns lägenheter

Uppdrag granskning ringde runt till 44 kommuner som enligt Boverket har överskottslägenheter. 

17 av kommunerna säger att de inte ens fått en fråga från Migrationsverket. 13 av dem hade lägenheter att hyra ut.

Under 2013 kommer omkring 50 000 personer att söka asyl i Sverige. Hälften av dem kommer att bo hos släktingar under tiden medan resten ska få boende av Migrationsverket.

Migrationsverket ska i första hand hyra kommunala lägenheter till de asylsökande. Men Uppdrag Granskning visar att Migrationsverket varje år hyr privata asylboenden för mångdubbelt högre pris. 

Kommunerna har inte fått en förfrågan

Anledningen? Verket hävdar att det finns ont om kommunala lägenheter. Men SVT:s Uppdrag Granskning kan nu visa att Migrationsverket har fel i många kommuner. Det finns massor av lägenheter runt om i Sverige – men i 17 av 44 kommuner har Migrationsverket inte ens lämnat en förfrågan.

– Vi har inte fått någon fråga från Migrationsverket att de skulle vilja hyra lägenheter från oss. Den frågan har inte kommit till mig de senaste åren, säger Monica Widnemark, kommunalråd i Lessebo till Uppdrag Granskning.

I Lessebo hittade Uppdrag Granskning 86 tomma lägenheter som enligt vd:n Håkan Bergström är redo att hyras ut. Något som skulle ge det kommunala bolaget fyra miljoner i hyresintäkter.

Kostar fyra gånger så mycket

Migrationsverket menar dock att det inte finns några lediga lägenheter i Lessebo. Och att det är kommunen som sagt nej.

– Vi förde en dialog med dem och de ville inte hyra ut mera av det och det respekterade vi. Det resulterade också i att vi fick gå ut och göra en upphanding, säger Steve Nilsson, enhetschef på Migrationsverket i Alvesta, till Uppdrag Granskning.

I stället anlitades vårdbolaget Attendo som driver ett asylboende sex kilometer utanför samhället. Där bor 147 asylsökande till en kostnad på två miljoner kronor i månaden – fyra gånger dyrare än det kommunala bostadsbolagets lägenheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela