Brudgummen sköt cirka 30 skott med inspektörens vapen.
1 av 3
Brudgummen sköt cirka 30 skott med inspektörens vapen. - Foto: MATT YORK/AP/SCANPIX
Så här ser det ut på skjutbanan. OBS! Poliserna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.
2 av 3
Så här ser det ut på skjutbanan. OBS! Poliserna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. - Foto: FRITZ SCHIBLI/SCANPIX
Nu riskerar inspektören att varnas.
3 av 3
Nu riskerar inspektören att varnas. - Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Polis anordnade svensexa på skjutbanan

En polisinspektör i Halland anordnade en svensexa för tio kompisar på polisens skjutbana. Nu riskerar han att varnas av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd.


Regler

Från polismyndighetens begäran om prövning:

"Enligt RPSFS 2012:14, FAP 104-2: Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens skjutvapen med mera, framgår enligt 9 § att ett skjutvapen endast får tilldelas den som är polis. 21 § reglerar bärande och användande av skjutvapen under ledig tid."

HALLAND. En polisinspektör planerade en svensexa för en nära vän när han kom på att han kunde använda polishusets inomhusskjutbana.

Inspektören bjöd in brudgummen och nio andra vänner som inte var anställda inom polisen. Därefter visade han upp sitt tjänstevapen och sköt några skott innan han räckte över vapnet till brudgummen som avlossade cirka 30 skott.

Detta trots att reglerna tydligt säger att bara anställda får använda skjutbanan och att polisens vapen endast får användas av poliser.

Riksenheten för polismål lade ned fallet

Nu har polismyndigheten begärt att fallet ska prövas av Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd (PAN). Om nämnden finner att inspektören gjort sig skyldig till tjänsteförseelse rekommenderas en disciplinpåföljd i form av en varning.

– Vi har ju ett regelverk för hur man får och inte får hantera tjänstevapen. Det är mot de reglerna vi kommer att pröva om han gjort fel. Sedan kan man ju tycka att det kan ha varit olämpligt av andra skäl och det kommer vi också att pröva, säger Lotta Gustavssonchefsjurist och vice ordförande för PAN, till Nyheter24.

Fallet har sedan tidigare prövats av Riksenheten för polismål. Men chefsåklagaren valde att lägga ned förundersökningen på grund av att det inte fanns "anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal förövats".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.