Det finns ofta ett stort utbud att välja mellan.
Det finns ofta ett stort utbud att välja mellan. - Foto: Polisen i Alvesta/Växjö / Facebook

Spritlangarnas nya taktik – reklam-sms till ungdomar

Stora mängder ungdomar i Stockholm gör sig redo för helgen. Ofta med hjälp av reklam-sms från olika langare.


Så gick granskningen till

Svenska Dagbladet har besökt tio av Stockholms största högstadie- och gymnasieskolor och slumpmässigt gått fram till över 50 ungdomar där de flesta kunnat visa upp nummer till langare och reklam-sms.

STOCKHOLM. Spritlangarna använder sig ständigt av nya taktiker för att locka till sig unga köpare. En granskning som Svenska Dagbladet har gjort på högstadie- och gymnasieskolor i Stockholm visar att många ungdomar tar emot sms från sina langare med meddelanden om vilken sprit som finns tillgänglig och till vilket pris.

– De använder sig av alla medel de kan för att sälja sina varor. Och med dagens teknik är det inget problem att spara alla nummer i stora kontaktlistor och skicka mass-sms med erbjudanden, säger polisassistenten Pelle Svensson vid vid Citypolisen till Svenska Dagbladet.

"Cynisk"

Svenska Dagbladets granskning visar att en 70-centiliters flaska vodka kostar mellan 150 och 220 kronor. Ofta levereras spriten till den plats köparen önskar.

– Försäljningen är cynisk. Langarna är vuxna människor utan moral och heder, säger socialsekreteraren Tomas Åkerlund, till Svenska Dagbladet.

Rättegång i uppmärksammat fall

I dag faller dessutom domen mot några av de som misstänks vara bland föregångarna inom langningsverksamheten i Stockholm, personerna bakom den så kallade "vodkabilen". Fem personer står åtalade för att ha sålt sprit till mängder av ungdomar, bland annat med hjälp av reklam-sms.

/
SMS
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.