Varannan elev upplever rasism varje dag. Nu ska antirasism läras ut i skolorna.
Varannan elev upplever rasism varje dag. Nu ska antirasism läras ut i skolorna. - Foto: Scanpix

Antirasism ska användas som läromedel

Nu står det klart att Magelungens gymnasium på södermalm i Stockholm blir först ut i kampen mot rasism.


Magelungens gymnasium

Är en del av MBC-gymnasiet söder. Från början hette gymnasiet Magelungens utveckling AB, och var ett behandlingscenter för ungdomar att hitta rätt, men är nu en del av MBC och kallas därav Magelungens gymnasium. Skolan har ett brett utbud av lärare på de 14 elever som går på skolan.

STOCKHOLM. I Sverige, som mångkulturellt samhälle, är rasism något som vi fått lära oss existerar på daglig basis.Enligt Södermalmsnytt har den ideella organisationen Ungdom Mot Rasism gjort en undersökning som stödjer detta och menar att mer än 50procent av Sveriges ungdomar dagligen upplever rasism.

Det är föreningen Mångkulturellt Centrum, tillsammans med ideella fredsorganisationen PeaceWorks, som nu testar ett antirasitiskt läromedel som är tänkt att underlätta diskussioner kring ämnet i högstadium och gymnasier. 

Riktar sig till lärarna

Magelungens gymnasium på Södermalm, Stockholm, intresserade sig och blir nu en av de första skolor att ageratestkanin. Organisationen riktar sig i första hand till elever, där man nu ska ta fram lämpliga övningar, spel, filmer och liknande som ska fungera som tips och idéer. Detta ska bli en hel box som skolor ska kunna köpa in, och beräknas vara klar i början av 2014.

Niklas Andersson, projektledare, berättar att samarbetet med Magelungens gymnasium skiljer sig från övriga skolor.

–Här riktar vi läromedlet i första hand till lärarna. Vi på PeaceWorks ska finnas tillgängliga för stöd, för att lärarna i sin tur ska kunna föra vidare budskapet till eleverna på ett bra sätt, säger Nicklas Andersson till Nyheter24.

"Nu kan vi avsätta en hel eftermiddag"

För Södermalmsnytt berättar Andersson att han tror att många lärare är räddaatt trampa snett när det gäller att ta upp diskussionen. En annan lärare berättar även att det har saknats riktiga verktyg för att kunna ta i tu med diskussionerna på ett bra sätt.

–Vi har tidigare engagerat oss i antirasism, men nu har vi kunnat avsätta en hel eftermiddag i veckan på schemalagd tid för just sådana här diskussioner, säger Erik Schaffer, lärare Magelungens gymnasium till Nyheter24

Det är även skolor runt om i hela landet som är med i satsningen, för att PeaceWorks på bästa sätt ska kunna ta fram de mest lämpliga tillvägagångssätten i kampen mot rasism. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!