Fredag 14 Maj
Stockholm

Muhammed, 27, om upploppen i Husby: "Det här är bara början"

Muhammed Hakim varnar för ytterligare oroligheter. Till höger: Sönderslagen busskur i Husby.
1 av 12
Muhammed Hakim varnar för ytterligare oroligheter. Till höger: Sönderslagen busskur i Husby. Foto: Nyheter24
Muhammed och de andra i samtal med närpolisen Ressa Seydou.
2 av 12
Muhammed och de andra i samtal med närpolisen Ressa Seydou. Foto: Nyheter24
Rissa Seydou tycker det är synd att alla poliser drabbas efter dödsskjutningen av 69-åringen.
3 av 12
Rissa Seydou tycker det är synd att alla poliser drabbas efter dödsskjutningen av 69-åringen. Foto: Nyheter24
Skadegörelse i Husby centrum.
4 av 12
Skadegörelse i Husby centrum. Foto: Nyheter24
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Om nattens händelser var allvarliga så kommer det bli mycket värre. Det menar Muhammed Hakim, 27, en av de som själv var där när polisen sköt ihjäl en 69-årig man förra veckan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Polisen: "Kan bli förstärkt närvaro"

Tre poliser skadades efter stenkastningen och kraftig rökutveckling i ett garage ledde natten till måndagen till att 50 personer fick evakueras. På måndagskvällen kan polisen öka antalet konstaplar i området.

– Vi kommer att göra en bedömning under dagen med vilka åtgärder vi behöver vidta. Men det kan bli så att vi kommer ha förstärkt närvaro., säger Lars Byström, presstalesman på Länskriminalpolisen, till Expressen.

Närpolisen Rissa Seydou menar att det finns en stor frustration framför allt efter skjutningen förra veckan. Men hon tycker inte att det ska drabba alla poliser.

– Många trycker mest på informationen och att mannen blev skjuten. Men de vet inte orsaken till att han blev skjuten. Visst vi är tränade och vi ska kunna hantera vapen – men fortfarande – det är en enskild polis som uppfattat en våldsam situation och agerat därefter. Någon annan kan ha agerat annorlunda, eller gjort likadant. Det är i den situationen man får fatta sitt beslut, säger hon till Nyheter24.

Ingen har gripits i samband med nattens händelser.

STOCKHOLM. Upploppet i Husby under söndagen ledde till evakueringar, skadade poliser och rapporter om övervåld mot personer som inte varit inblandade i något bråk. Men det kommer bli värre.

Det menar Muhammed Hakim, 27, när Nyheter24 träffar honom i Husby centrum.

– Det här är bara början. Det kommer att hända mycket mer. Om svenska folket tyckte att det här var stort så kommer det bli mycket värre. Tills vi kommer i bukt med poliserna som ska bete sig som cowboys, säger han.

Var där när 69-åringen sköts ihjäl

Liksom många andra menar han att det vi nu ser i Stockholmsförorten är en effekt av att polisen för en vecka sedan sköt ihjäl en 69-årig man vid ett ingripande.

– Jag var där. De kunde på alla sätt förhindra den här mannen från att vara våldsam. I stället sköt de honom med sex skott, säger Muhammed Hakim.

Bland de som kritiserat polisen återfinns organisationen Megafonen. De menar att polisen behandlat folk i förorten som djur. Muhammed Hakim håller med, och berättar om egna upplevelser.

– Jag själv har erfarenhet av att insatsstyrkan stormar in hos mig och riktar vapen mot min mamma och min pappa. Redan där och då kände jag hat och vrede. Min pappa kommer från krig i Irak. Han har gått igenom misär och fängelse. Han kom hit för att leva ett fredligt liv. Varför ska han få ett automatvapen i ansiktet? Det är ingen som kommit och bett om ursäkt. Ingen har sagt förlåt, säger han.

"De ska inte ta det personligt"

Nyheter24 har även träffat en av de i förorten som drabbats av nattens vandalisering, och som frågar sig: Varför ge sig på de egna invånarnas verksamheter för att man är arg på polisen?

– De ska inte ta det personligt. Det är inte mot dem. Det är så här: de ska tänka på mannen som blev skjuten, säger Muhammed Hakim och fortsätter:

– Jag säger så här: de har ungdomarna har krossat rutor och bränt bilar. Men den polismannen har tagit en mans liv. Då blir det en sån här aktion.

Se klipp från nattens händelser:

Reaktioner på händelserna i Husby:


Kommentera
Kopiera länk
Dela