Torsdag 13 Maj
Stockholm

Han misshandlades - av nazist: "Behövde hjälp men ingen brydde sig"

Attackerades oprovocerat.
1 av 3
Attackerades oprovocerat. Foto: Scanpix / Facebook
Bilden på Mina Naguib som spridits på internet.
2 av 3
Bilden på Mina Naguib som spridits på internet. Foto: Facebook
Flera högerextrema grupper har varit aktiva i Stockholm under helgen.
3 av 3
Flera högerextrema grupper har varit aktiva i Stockholm under helgen. Foto: SCANPIX

Mina Naguib misshandlades oprovocerat i Stockholm i lördags. Och trots att han skadades rejält hjälpte ingen i närheten till.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Facebooksida samlar hat

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur en Facebookgrupp, som lyckats samla ihop över 100 000 medlemmar, sprider rasistiska länkar.

Där kommenterades det bland annat om att civila patruller behövdes.

En person uppmanade dessutom till mord.

"Dags för polisen ta upprorsmakarna med full styrka, släpa dom bakom ett hus där inga kameror och blickar ser, och sätta en kula i skallen på dom".

Läs mer

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur högerextrema utnyttjat situationen med upplopp runt om i Stockholm.

Bland annat om hur en 15-årig pojke misshandlats här.

Och om hur grupperna organiserat sig på Facebook här.

STOCKHOLM. En vecka har gått sen oroligheterna med epicentrum i Husby inleddes och Stockholm har under helgen plågats av fortsatta våldsamheter. Förutom problemen med bilbränder och stenkastning mot polisen har även högerextrema grupper varit aktiva. De olika fraktionerna, som själva kallar sig för "medborgargarden", har bland annat använt sig av Facebook för att organisera sig.

Nyheter24 har pratat med en av de personer som uppges ha kommit i deras väg.

Slogs oprovocerat

Mina Naguib är trött och ledsen. I lördags misshandlades han oprovocerat av en okänd man på Södermalm i Stockholm.

– Det måste ha handlat om nazister. Varför skulle någon annars slå mig helt oprovocerat?, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Han såg ut som ett skinhead.

Bilden på den misshandlade Naguib har spridit sig snabbt på sociala medier och många har upprörts. Så var det dock inte direkt efter misshandeln.

– Jag skrek att jag hade blivit slagen och att jag behövde hjälp men ingen brydde sig fastän det hände mitt framför en bar, säger Naguib.

"Psykiska värre än det fysiska"

Många har oroat sig för hans hälsotillstånd, och många vänner har slutit upp vid hans sida. I dag mår han trots allt bättre men har fortfarande ont och ska åter till en ögonläkare i dag. Men det är inte den fysiska smärtan som är värst.

– Den psykiska biten är värre än den fysiska. Jag är inte rädd, men det är klart att jag i framtiden kommer att vara mer uppmärksam på folk som rör sig i min närhet.

Vittnar om förändrat klimat

Naguib, som jobbar som nätverkstekniker, har bott i Stockholm i tre år och han säger att situationen i samhället har förändrats.

– När någon har sagt till mig att det finns mycket rasistiska strukturer i samhället har jag alltid sagt att de haft fel och att Stockholm är en perfekt stad. Jag antar att jag har haft fel, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag är en social kille men jag märker hur klimatet förändrats. När jag frågar folk om saker på gatan händer det att de bara inte svarar. Vänner som varit här på besök har fått höra att de ska dra åt helvete och åka tillbaka till sitt land.

Ska polisanmäla

Direkt efter misshandeln försökte Naguib att ringa till polisen men fick inget svar, och de senaste dagarna har han spenderat på sjukhus och inte haft tid att ringa.

I dag ska han i alla fall lämna in en polisanmälan.

– Ja, men jag tror inte att polisen kommer att hitta honom, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela