Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Många journalister hotade

- 28/03/2009, 15:19 -

Två av tio utsatta.

Två av tio journalister har någon gång utsatts för hot eller trakasserier, skriver Journalistförbundet i ett pressmeddelande. Journalisten (Journalistförbundets tidning) har sänt ut en enkät där 3800 medlemmar har svarat om de utsatts för hot eller trakasserier någon gång under sitt yrkesverksamma liv.

Enkäten visar att många av dem som har utsatts har avstått från att anmäla hoten. Så många som hälften av dem som svarat på enkäten har låtit bli eftersom de anser att arbetsgivaren inte har haft kunskap eller engagemang om denhär typen av frågor.

Ännu färre anmälde hoten eller trakassareierna till polis (74,5 procent av alla som blev hotade lät bli). Så få som en femtedel av dem som blivit utsatta ansåg att polisanmälningar leder till konkreta resultat, som rättegång eller fällande dom.

- Hoten måste tas på allvar, menar Agneta Lindblom Hultén, Journalistförbundets ordförande. Hot ska alltid anmälas och ska bedömas som högmålsbrott.

Skrivet av: