Johan Gernandt förklarar att folk har rätt att tycka vad de vill men att den negativa responsen är tråkig.
1 av 2
Johan Gernandt förklarar att folk har rätt att tycka vad de vill men att den negativa responsen är tråkig. - Foto: Radiotjänst
Radiotjänst.
2 av 2
Radiotjänst. - Foto: Radiotjänst

Radiotjänst våldtäktshånas på nätet

Protestgrupper med tiotusentals medlemmar, hotfulla inlägg och våldtäktshån på Facebook. Kritiken mot att Radiotjänst fått rätt att ta ut avgifter även för datorer har varit massiv.
– Det känns förstås inte särskilt kul, säger kommunikationschefen Johan Gernandt.


Teveavgiften

Radiotjänst uppdrag är att få svenskar att betala teveavgift till public service-bolagen SVT, SR och UR. 

Tidigare har avgiften endast gällt hushåll med tevemottagare. Men från och med i år beslutades att avgiften även ska gälla hushåll med datorer eftersom man kan följa bland annat SR och SVT Play via nätet.

Beslutet överklagades men i veckan ställde sig Förvaltningsrätten på Radiotjänsts sida vilket innebär att alla som äger en dator eller en surfplatta är avgiftspliktiga, i juridisk mening. 

Läs mer här.

Den som har en dator eller en surfplatta måste betala teveavgift. Det fastställde förvaltningsrätten i Luleå i flera domar i veckan. Och om människors relation till Radiotjänst varit frostig innan blev den rejält värre efter beslutet.

Facebook-sidan "Nej till tv-licens för datorer & mobiler" har fått över 22 000 likes, kommentarsfält har svämmat över och på Facebook sprids hånfulla skämt som jämför avgiftsplikten med våldtäkt och underhållskrav.

– Det är väldigt irriterat. Vi upplever mycket negativa kommentarer och det är klart att det känns väldigt tufft och frustrerande emellanåt. Men folk ska givetvis få tycka och tänka vad de vill, säger Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt till Nyheter24.

"Jag våldtar dig ju inte"

Gernandt förklarar att Radiotjänst har en mycket nära omvärldsbevakning på sociala medier och följer tongångarna noggrant. 

Det skämt som blivit populärast på Facebook handlar om att en man från Radiotjänst knackar på hos en kvinna vid namn Annika och förklarar att hon måste betala avgift trots att hon inte har teve. Varpå denna konversation följer:

"Annika: Men jag tittar inte på TV.
Mannen: Det är möjligt, men du har utrustningen.
Annika (skriker): Hjälp, hjälp, jag blir våldtagen!
Mannen: Men vad säger du, jag våldtar dig ju inte.
Annika: Kanske det, men så vitt jag vet så har du utrustningen".

Menar att en del av kritiken är missriktad

Skämtet har delats tusentals gånger och fått tiotusentals likes. 

– Vi ser ju de här nidgrejerna men vi kan inte göra så mycket åt dem. Yttrandefriheten är väldigt viktig och har man en åsikt ska man få framföra den även om alla åsikter inte alltid är välgrundade, säger Gernandt. 

Gernandt förklarar att en stor del av kritiken mot Radiotjänt är missriktad och i stället bör framföras till förtroendevalda politiker. Ett av de vanligaste missförstånden är annars att folk tror att den nya avgiften är en särskild avgift för datorer och surfplattor.

– Så är det inte. Det är samma avgift som täcker alla enheter, vi har bara tillfört att de som har datorer måste betala den tidigare avgiften, säger Gernandt.

/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.

Juice återkallas – kan innehålla plastbitar

1 timme sedan
Axfood återkallar Garant tropisk juice utan fruktkött efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar. Återkallandet gäller enlitersförpackningar med bäst före-datum den 19 april.