Söndag 17 Okt
Stockholm

Polis drog vapen mot kollega – glömde bort gul keps

En polisman vill nu att polisens arbetsmetoder ses över.
1 av 2
En polisman vill nu att polisens arbetsmetoder ses över. Foto: Jan Erik Henriksson/Scanpix
Enligt polisen förelåg det risk för allvarlig skada.
2 av 2
Enligt polisen förelåg det risk för allvarlig skada. Foto: MATT YORK/AP/SCANPIX

En jakt efter en pistolman i ett trapphus slutade med att en polis drog vapen mot en kollega. "Under några sekunder förelåg risk för allvarlig skada", skriver en av poliserna i ett tillbud.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vill ha nya kläder

Polismannen anser att kepsen måste bytas ut eller förbättras.

"Scenariot vi var med om tydliggör behovet. Hypotetiskt skulle en terrorhandling eller skolskjutning kunna tjäna som ett hypotetiskt exempel på när behovet av tydlig identifiering är av yttersta vikt".

STOCKHOLM. I slutet av juli fick polisen i Stockholm in ett larm om att en man avlossat skott inne i ett trapphus samt ut på gatan. Gärningsmannen avlossade även skott mot en polispatrull.

Flera polispatruller kallades snabbt till platsen, men insatsen var inte tillräckligt organiserad. En civilklädd polis som sprungit till byggnaden med draget vapen matchade signalementet på gärningsmannen. De andra poliserna svarade med att dra sina vapen.

"Under några sekunder förelåg risk för allvarlig skada då det inte framgick att han är polis", skriver en av poliserna i en anmälan.

Vill ha nya civilkläder

Efter en kort stund lyckades den civilklädda mannen övertyga sina kollegor om att han var polis. Händelsen har nu anmälts och en av poliserna är mycket kritisk mot polisens klädregler för civilklädda poliser.

Polisen ska använda en identifieringskeps som är särskilt framtagen för att undvika farliga situationer. Kepsen användes av en av poliserna som intygade att den civilklädda polisen var polis. Men kepsen ses som ett skämt av flera poliser och trots att den funnits en längre tid har inte alla inom myndigheten informerats om den. 

"Det är olyckligt då konceptet är det som är enklast att bära dolt, snabbast att iklä sig och som tydligast ses utan att hindra tillgång till polisiär utrustning", skriver polisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela