Elev brändes under "nollning" på elitskolan

- 26/08/2013, 11:18 -
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg.
1 av 4

Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg.

Brynje Lindström

Riksinternatet i nya blåsväder – precis när stormen bedarrat.
2 av 4

Riksinternatet i nya blåsväder – precis när stormen bedarrat.

SCANPIX SWEDEN

Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg.
3 av 4

Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg.

SCANPIX SWEDEN

Studentfirande på skolan 1999.
4 av 4

Studentfirande på skolan 1999.

Fredrik Sandberg/SCANPIX

En elev på riksinternatet Lundsberg vårdas på sjukhus. Under helgen utsattes han för "nollning" som urartade i misshandel och ledde till brännskador. Han ska ha blivit bränd med ett strykjärn.

KARLSKOGA. Nio elever på elitskolan Lundsberg i Värmland misstänks för grov misshandel av en nybliven elev. Den unge mannen som ska ha utsatts var med om en så kallad "nollning" i helgen.

Under denna aktivitetet ska han ha misshandlats och bränts med ett strykjärn. Han vårdas bland annat för brännskador, uppger Sveriges Radio.

– Det är ett gäng som söker upp den här personen på elevhemmet och vill göra en nollning. De avvisas initialt av hemföreståndaren. Sedan gör de ett återbesök när hemföreståndaren inte är där och genomför den här nollningen, säger Tommy Lindh, pressansvarig på Värmlandspolisen, till Aftonbladet.

Först kom eleven till Karlskoga lasarett men flyttades först till Centralsjukhuset i Karlstad och senare Universitetssjukhuset i Örebro.

Fick böter för att stoppa mobbningen

En utredning har inletts av polisen och leds av åklagare.

Lundsberg har tidigare uppmärksammats för flera fall av misshandel och kränkningar av äldre mot yngre elever. I oktober förra året fick skolan en halv miljon i böter av Skolinspektionen för den mobbning som pågått. Rektorn Staffan Hörnberg menade att allt handlade om falska anklagelser.

– Det som gör mig så ledsen i själen är att det egentligen inte finns någonting som blivit bevisat angående dessa anonyma anklagelser. Jag blir kränkt av hatbilden som målats upp, sa han då till Nyheter24.

De misstänktas ålder kan göra att utredningen dröjer.

– Eftersom de är minderåriga så ska det beredas tillfälle för målsman att närvara och även personal från socialtjänsten, säger Tommy Lindh till Aftonbladet.