Onsdag 17 Aug
Stockholm

Lundsbergs skola stängs efter skandalen

Riksinternatet har inlett en egen utredning av händelsen.
1 av 7
Riksinternatet har inlett en egen utredning av händelsen. Foto: SCANPIX SWEDEN
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör.
2 av 7
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör. Foto: Faksimil SVT Play
Lundsberg har en historia fylld av pennalism och mobbning.
3 av 7
Lundsberg har en historia fylld av pennalism och mobbning. Foto: Faksimil SVT
Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg.
4 av 7
Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg. Foto: SCANPIX SWEDEN
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg.
5 av 7
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg. Foto: Brynje Lindström
Rossana Dinamarca (V) ville stänga ned Lundsberg.
6 av 7
Rossana Dinamarca (V) ville stänga ned Lundsberg. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Studentfirande på skolan 1999.
7 av 7
Studentfirande på skolan 1999. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Riksinternatet Lundsberg stängs ned. Skolinspektionen meddelade på onsdagen att skolan fått tillfälligt verksamhetsförbud, meddelade myndigheten på en presskonferens.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Några av skandalerna på Lundsberg

Mars 2001: Lundsberg kritiserades av Skolverket på grund av den "kamratuppfostran" som råder på skolan. Kamratfostran förbjöds formellt, men det innebar inte slutet på fenomenet.

Januari 2006: Flera elever uppgav att de utsatts för attacker med urin och avföring, inte helt olikt det som beskrivs i Jan Guillous bok "Ondskan".

Maj 2012: SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade ett övergrepp där en manlig elev tvingats utföra oralsex på en annan manlig elev – medan andra elever tittade på.

Maj 2012: Ett nytt avslöjande från Uppdrag Granskning visade att Lundsberg lurat skattebetalarna på cirka tre miljoner kronor med hjälp av falska bidrag. Elever uppmanades registrera sig som "utlandssvenskar" för att skolan skulle motta bidrag.

Beslutet i sin helhet

Här kan du läsa Skolinspektionens beslut om att Lundsbergs skola får tillfälligt verksamhetsförbud.

STORFORS. Efter "nollningen" där två elever bränts med strykjärnriksinternatet Lundsberg har Skolinspektionen beslutat att skolan ska stängas.

Detta meddelade generaldirektören Ann-Marie Begler på en presskonferens på onsdagen. Skolan kommer att stängas från och med torsdagen samtidigt som Skolinspektionen ställt flera krav till ledningen. I första hand gäller verksamhetsförbudet sex månader, med start i morgon torsdag.

– Barnen har rätt till en trygg och säker miljö. Vi ser att de åtgärder vi har vidtagit inte har räckt till. Det är skälet till att vi omedelbart har valt att stänga av skolan. Vi meddelar regeringen om att vi anser att de bör stoppa statsbidraget till skolan, sa hon och fortsatte:

– Skolan kan inte ge garantier för elevernas trygghet och de kan inte skyddas från att utsättas för allvarliga kränkningar. 

Flera har krävt att den stängs

Det var på måndagen som rapporter kom om att två elever misshandlats med strykjärn. Äldre elever ska ha tagit sig in på de yngres elevhem och tvingat personerna att lägga sig på golvet med ögonbindel. Sedan har de bränt med strykjärnet på deras ryggar.

– Vi ser inte det här som enskilda händelser utan som uttryck för en kultur som finns på Lundsberg. De har inte förmått att ändra situationen. De har inte ändrat kulturen eller förhållningssättet hos barnen och några vuxna, säger Begler.

Tidigare under veckan riktade flera riksdagspolitiker stark kritik mot Lundsberg. Många har krävt att skolan, som har åratal av skandaler bakom sig, skulle läggas ned.

– Regeringen bör riva upp beslutet om att ge Lundsberg ställning som riksinternat och därmed skulle också deras statsbidrag försvinna, sa Rossana Dinamarca (V) till Nyheter24 på tisdagen.

Under granskning sedan 2011

Begler menar att det finns stora svårigheter för skolan att klara av de krav som ställs för att få behålla tillståndet om sex månader.

Skolinspektionen har granskat Lundsbergs skola sedan november 2011 då de polisanmäldes av myndigheten för den så kallade "kamratfostran" som frodats där. Myndigheten menar att detta inte handlar om enskilda händelser utan en kultur som finns i institutionen.

– Vi har besökt skolan en rad gånger och vi har kunnat konstatera att skolan har vidtagit en hel del åtgärder och man har gjort mycket på skolan. Men vi kan konstatera att efter tillsynen, bara ett par dagar efter skolstart, så tog vi detta beslut.

På Twitter lät inte reaktionerna vänta på sig:


[removed][removed]

Texten uppdateras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.