Flera personer med anknytning till Lundsberg har skrivit på en protestlista.
1 av 4
Flera personer med anknytning till Lundsberg har skrivit på en protestlista. - Foto: Faksimil från Facebook
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör, meddelade under onsdagen att Lundsberg stängs i ett halvår.
2 av 4
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör, meddelade under onsdagen att Lundsberg stängs i ett halvår. - Foto: Faksimil SVT Play
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg sparkades på onsdagskvällen.
3 av 4
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg sparkades på onsdagskvällen. - Foto: Brynje Lindström
Riksinternatet har inlett en egen utredning av händelsen.
4 av 4
Riksinternatet har inlett en egen utredning av händelsen. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Facebookuppror mot nedläggningen av Lundsberg: "Hemlösa"

Under onsdagen stängde Skolinspektionen Riksinternatet Lundsberg. Nu rasar personer med anknytning till skolan mot beslutet. Facebookgruppen "Rör ej Lundsbergs skola" har på kort tid fått 1 466 medlemmar.
– Skolinspektionen plockar billiga politiska poäng, säger en av personerna bakom gruppen.


Beslutet om att stänga Lundsberg

Här kan du läsa Skolinspektionens beslut om att Lundsbergs skola får tillfälligt verksamhetsförbud.

"Beslutet att stänga vår skola, vårt hem, bör hävas".

Det menar personerna bakom Facebookgruppen "Rör ej Lundsbergs skola" som på kort tid fått över 1 400 medlemmar. I gruppen har nuvarande och tidigare elever, anställda samt sympatisörer samlats för att kämpa emot Skolinspektionens beslut. En protestlista har till exempel signerats av över 900 personer.

– Vi tycker att beslutet att lägga ner skolan både är felaktigt och har stressats fram; mindre än en vecka tog det för Skolinspektionen att göra 200 elever hemlösa och ställa alla anställda utan jobb, säger en av personerna bakom gruppen till Nyheter24.

"Mediala häxjakt som pågår"

Eleverna anser att det som hänt måste tas på största allvar samt att de inblandade behöver stöd och vägledning. Man anser dock att skolan är fullt kapabel till att erbjuda den hjälpen. Med ett tusental personer i gruppen på kort tid hoppas man kunna påverka Skolinspektionen.

– Vi hoppas och tror att Skolinspektionen kommer att ta sitt förnuft till fånga, sluta fiska billiga politiska poäng och öppna Lundsberg igen. Vi hoppas även att media ska sluta vända allt vi säger emot oss och lägga ner den mediala häxjakt som pågår.

Skrev debattartikel om nedläggningen

Misshandeln av en nybliven elev blev för mycket för Skolinspektionen som valde att stänga riksinternatet Lundsberg efter flera skandaler de senaste åren.

Beslutet rev upp stora känslor bland skolans elever och en av dem förklarade för Nyheter24 att hennes liv var förstört. Den tidigare eleven Amanda Oxell, 25, skrev även en debattartikel där hon anklagade media för att ha snedvinklat bilden av skolan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!