Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2993
reaktioner idag

Politiker vill förbjuda lakritspipan – "Gör så att barn börjar röka"

Snart kan lakritspipan vara ett minne blott. EU vill nämligen förbjuda godis och leksaker som ser ut som tobaksvaror. Miljöpartisten Carl Schlyter varnar för att pipan och liknande godis kan leda till att människor fortsätter med "farliga rökverk".
– Det är löjligt att vara emot ett sådant här förbud, säger Schlyter till Nyheter24.

Miljöpartisten Carl Schlyter vill ha bort piporna.

De har funnits i Sverige sedan 1920-talet.

Schlyter menar att de får barn att börja röka.

EU har länge velat förbjuda godis och leksaker som ser ut som tobaksvaror.

Lakritspipan har funnits sedan 1920-talet och är en lika självklar del av det svenska godisutbudet som sega råttor. 

Men snart kan det vara över. EU har under en lång period arbetat för att förbjuda leksaker och godis som ser ut som tobaksvaror. Något som till exempel tvingat bort chokladcigaretterna. 

"Det ska vi stoppa"

Nu är det lakritspipans tur. Miljöpartisten och europaparlamentarikern Carl Schlyter varnar för att godispiporna och liknande godis kan leda till att folk vänjer sig vid produkterna och fortsätter med riktiga och farliga rökverk.

– Det handlar om själva principen att tobaksimitationer inte ska säljas till barn. Personligen tycker jag att lakritspipan är ett gränsfall eftersom den inte riktigt ser ut som en pipa, men sannolikt ryker den ju också. Även om jag själv främst är emot till exempel chokladcigaretter, säger Schlyter till Nyheter24.

Kan du förstå dem som säger att politiker borde syssla med viktigare saker?

– Ja, jag vet att det här är en kul grej som man kan förlöjliga. Men det här handlar om produkter som förstärker barns vilja att imitera vuxenbeteende. Jag ser det som ett klart rimligt förbud. Om man är insatt i hur tobaksbolagen anstränger sig för att rekrytera barn att bli nya rökare – då är det löjligt att vara emot ett sådant här förbud.

Frågan har väckt stark kritik i Danmark, inte minst från Dansk Folkeparti. 

– Det är både en arrogant nedvärdering av konsumentens intelligens och ett uttryck för att man i EU lägger sig i allt möjligt, säger partiets EU-parlamentariker Morten Messerschmidt till Altinget, och fortsätter:

– Jag har ätit tonvis av lakritspipor som barn och jag har aldrig rökt en cigarett.

Mer:

Så sparar du tusentals kronor på nät-snus