Onsdag 17 Aug
Stockholm

Beslut i dag: Lundsberg får öppna igen

Lundsberg stängdes den 28 augusti.
1 av 6
Lundsberg stängdes den 28 augusti. Foto: Scanpix
Sedan dess har eleverna fått plats på Fria Läroverken i Karlstad.
2 av 6
Sedan dess har eleverna fått plats på Fria Läroverken i Karlstad. Foto: Scanpix
Eleverna bor dock kvar på internatet eftersom deras boende ligger utanför Skolinspektionens tillsyn.
3 av 6
Eleverna bor dock kvar på internatet eftersom deras boende ligger utanför Skolinspektionens tillsyn. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg sparkades efter skandalen.
4 av 6
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg sparkades efter skandalen. Foto: Brynje Lindström
Skolinspektionen har gjort flera utredningar av Lundsberg.
5 av 6
Skolinspektionen har gjort flera utredningar av Lundsberg. Foto: Scanpix
Lundsberg överklagade Skolinspektionens beslut och krävde att det skulle hävas.
6 av 6
Lundsberg överklagade Skolinspektionens beslut och krävde att det skulle hävas. Foto: Scanpix

Riksinternatet Lundsberg får öppna igen. I dag hävde Förvaltningsrätten Skolinspektionens beslut tills vidare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Några av skandalerna på Lundsberg

Mars 2001: Lundsberg kritiserades av Skolverket på grund av den "kamratuppfostran" som råder på skolan. Kamratfostran förbjöds formellt, men det innebar inte slutet på fenomenet.

Januari 2006: Flera elever uppgav att de utsatts för attacker med urin och avföring, inte helt olikt det som beskrivs i Jan Guillous bok "Ondskan".

Maj 2012: SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade ett övergrepp där en manlig elev tvingats utföra oralsex på en annan manlig elev – medan andra elever tittade på.

Maj 2012: Ett nytt avslöjande från Uppdrag Granskning visade att Lundsberg lurat skattebetalarna på cirka tre miljoner kronor med hjälp av falska bidrag. Elever uppmanades registrera sig som "utlandssvenskar" för att skolan skulle motta bidrag.

I förra veckan stängde Skolinspektionen riksinternatet Lundsberg efter avslöjanden om att två elever bränts med ett strykjärn under en så kallad nollning.

Lundsberg valde dock att överklaga beslutet om stängning till förvaltningsrätten och begärde att man skulle få återuppta undervisningen samtidigt som man ser över rutinerna. 

Nu beslutar förvaltningsrätten att skolan får öppna igen. Rätten slår fast att Skolinspektionens beslut inte ska gälla tills rätten meddelar dom. Det innebär att undervisningen återupptas på måndag.

"Enligt skollagen har Skolinspektionen tillsyn över skolväsendet. Förvaltningsrätten anser att det är oklart om internatverksamheten vid en riksinternatskola står under tillsyn av Skolinspektionen. Internatverksamheten är nämligen en verksamhet som till största del inte äger rum under skoldagen. Med hänsyn till det är utgången i målet oviss", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Startar igen efter helgen

Förvaltningsrätten skriver att Skolinspektionens beslut är mycket ingripande och får stora konsekvenser för skolans personal och elever. Rätten anser inte att fortsatt utbildning på skolan innebär en risk för eleverna.

Den avgörande frågan i fallet blir sannolikt om rätten anser att Skolinspektionen har tillsyn över elevernas boende – eller om myndigheten bara har tillsyn över skolan.

"Då förvaltningsrätten nu fattat beslut om inhibition av Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud, kommer stiftelsen nu att återuppta skolverksamheten från och med måndag den 9 september under ledning av tillförordnade rektor Ann Kabo tillsammans med övrig skolledning", skriver Lundsberg i ett pressmeddelande.

Menar att man tagit fram åtgärdsprogram

Lundsbergs drygt 200 elever har erbjudits skolplatser på Fria Läroverken i Karlstad. Men nu får de alltså återuppta undervisningen på Lundsberg tills vidare.

De senaste åren har skolan skakats av flera skandaler. Elever har vittnat om både misshandel och tortyrliknande behandling av skolans äldre elever. Lundsberg hävdar dock att man tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram som ska förstärka tryggheten på skolan.

Sparkade rektorn efter skandalen

I ett pressmeddelande skriver skolan att en föräldraförening erbjudit sig att organisera en föräldrajour på varje elevhem dygnet runt på helgerna. Skolan planerar även att anställda mer personal. 

Det var den 28 august som Skolinspektionen stängde riksinternatet på grund av den så kallade strykjärnsskandalen och flera tidigare händelser. Efter skandalen sparkades skolans rektor Staffan Hörnberg

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.