Den rasideologiska miljöns aktörer. Nu kartlägger Nyheter24 nazismen i Sverige.
1 av 12
Den rasideologiska miljöns aktörer. Nu kartlägger Nyheter24 nazismen i Sverige. - Foto: Scanpix / Montage
Motståndsrörelsen i Stockholm under en manifestation på Karl XII:s dödsdag, 30 november.
2 av 12
Motståndsrörelsen i Stockholm under en manifestation på Karl XII:s dödsdag, 30 november. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Pär Öberg, högt uppsatt inom SMR, på en demonstration i Stockholm.
3 av 12
Pär Öberg, högt uppsatt inom SMR, på en demonstration i Stockholm. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Bråk i samband med en SMR-demonstration (och tillhörande motdemonstration) i Skellefteå.
4 av 12
Bråk i samband med en SMR-demonstration (och tillhörande motdemonstration) i Skellefteå. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Polisen hade satt in en stor bevakning under SvP:s marsch i centrala Stockholm.
5 av 12
Polisen hade satt in en stor bevakning under SvP:s marsch i centrala Stockholm. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Stefan Jacobsson, ledare för Svenskarnas parti.
6 av 12
Stefan Jacobsson, ledare för Svenskarnas parti. - Foto: MIKAEL FRITZON / SCANPIX
SvP-demonstrationen i Stockholm i september
7 av 12
SvP-demonstrationen i Stockholm i september - Foto: Nyheter24
Jacobsson i bakgrunden.
8 av 12
Jacobsson i bakgrunden.
Daniel Höglund valdes in för SvP i Grästorps kommun, men blev av med sitt mandat efter att Skatteverket konstaterat att en ej var skriven där.
9 av 12
Daniel Höglund valdes in för SvP i Grästorps kommun, men blev av med sitt mandat efter att Skatteverket konstaterat att en ej var skriven där. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
SvP och Förbundet Nationell Ungdom demonstrerade tillsammans på första maj i Eskilstuna 2012.
10 av 12
SvP och Förbundet Nationell Ungdom demonstrerade tillsammans på första maj i Eskilstuna 2012. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Marc Abramsson, partiledare för Nationaldemokraterna. Han har flera gånger tidigare stött på intern kritik och många har lämnat partiet.
11 av 12
Marc Abramsson, partiledare för Nationaldemokraterna. Han har flera gånger tidigare stött på intern kritik och många har lämnat partiet. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Fackeltåg i centrala Stockholm 2011 (ersatte Salemmarschen). Bakom tåget stod "Stoppa svenskfientligheten", en sammanslutning av bland annat Förbundet Nationell Ungdom, Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti.
12 av 12
Fackeltåg i centrala Stockholm 2011 (ersatte Salemmarschen). Bakom tåget stod "Stoppa svenskfientligheten", en sammanslutning av bland annat Förbundet Nationell Ungdom, Nationaldemokraterna och Svenskarnas parti. - Foto: SCANPIX SWEDEN

"Nätet är nazisternas bästa verktyg"

NAZISMEN I SVERIGE DEL 1. Demonstrationer i Umeå och marsch genom Stockholm. Nazistiska organisationer har den senaste tiden gjort sig hörda i Sverige. Men hur ser rörelsen ut 2013? Här är grupperna, hur de jobbar och var de finns. Här är första delen i Nyheter24:s kartläggning.


Mindre grupper

Utöver de fem organisationerna i artikeln finns det även mindre smågrupper, ofta knutna till en viss tätort eller en särskild grupp människor. Gemensamt är att de saknar nationell förankring inom vit makt-miljön.

Här är de grupper som bedömdes som aktiva av Expo under 2012:

Dresdenkommittén
Frihetsrock
Försvarskåren Sveriges Självförsvar
Identitära nätverket
Legion
Nationalistiska Arbetarpartiet
Nordengruppen
Nordiska nationalsocialister (numera nedlagda)
RAC-Sweden
Svensk Opposition
Svensk Student
Right Wing Resistance
Sverigekämparna

Samtliga grupperingar genomförde en aktivitet eller mindre under 2012 förutom Svensk Student som genomförde totalt två – en i Stockholm och en i Lund.

Kartlägger nazismen

Nazistiska organisationer har den senaste tiden gjort sig hörda i Sverige. Men hur ser rörelsen ut 2013? Nyheter24 kommer i flera artiklar berätta mer om vit makt-miljön från flera olika infallsvinklar. Det här är den första i raden.

Svenskarnas parti (SvP) var på plats på Gotland under Almedalsveckan och höll två torgmöten. Sedan kuppade de in en ramsa mitt under statsminister Fredrik Reinfeldts tal. I Umeå har Svenska motståndsrörelsen (SMR) på senare tid demonstrerat på stadens torg – och mött motdemonstranter.

Så blev det också när SvP marscherade genom centrala Stockholm i september. Så sent som ett par veckor tidigare fick de in en debattartikel mot politiskt våld i Eskilstuna-Kuriren, som senare togs bort från tidningens sajt.

Nazismen i Sverige tycks bli allt mer utspridd, åtminstone sett till antal aktiviteter. Under 2012 genomfördes 1 824 aktiviteter i den "rasideologiska miljön", enligt Stiftelsen Expos rapport "Intolerans 12". En ökning med 24 procent jämfört med 2011.

Det kan handla om allt från flygbladsutdelning och manifestationer till kampförberedande träning.

"Koncentrerar sig kring SvP och SMR"

Orsaken bakom ökningen stavas framför allt Svenskarnas parti – som bildats av resterna av Folkfronten, tidigare Nationalsocialistisk front. Det är runt SvP och SMR som den nazistiska rörelsen numera samlas.

– Det är bara rester kvar av de andra – det koncentrerar sig kring SvP och SMR. Det började förra året då vi såg en ökning av aktiviteter i de båda organisationerna samtidigt som övriga minskade, säger Anna-Sofia Quensel, researcher på Expo, till Nyheter24.

Det är framför allt organisationerna Nordisk Ungdom (NU) och Förbundet Nationell Ungdom (FNU) som tappat mark jämfört med de två större aktörerna. Samtidigt har exempelvis Nordiska Nationalsocialister (NNS) under året lagt ned sin verksamhet och hänvisat medlemmarna till SMR.

När Svenskarnas parti marscherade genom Stockholm nyligen fungerade aktivister ur SMR som "spotters" enligt vittnesuppgifter. De strök kring runt demonstrationen och letade efter motdemonstranter.

– SvP vill inte samarbeta med SMR men SMR stödjer SvP. Man kunde se att de gick längst bak i en egen klunga på demonstrationen i Stockholm, säger Quensel.

Man kan se SMR som ett slags nazirörelsens "black bloc". De har flera gånger diskuterats inom miljön om de ska tillåtas att demonstrera med de andra. Det tydligaste exemplet var på den så kallade "Folkets marsch" 2007. Då dök Motståndsrörelsen upp i vita skjortor och svarta slipsar, med ledaren Klas Lund längst fram. De låg bakom flera attacker mot civila i samband med marschen i Stockholm.

Flera av de som nu är ledande i SvP har dock en bakgrund i SMR, som de numera tagit avstånd ifrån. En av dem är partiledaren Stefan Jacobsson.

Använder "nyhetssajter" för att sprida propagandan

Något som är gemensamt för samtliga organisationer är användningen av internet för att sprida sin propaganda. Från SvP till FNU – samtliga är mycket noga med att lägga upp bilder och filmer från sina aktioner.

SvP har sin partitidning Realisten, som också har uppskattats av sverigedemokrater och andra inom den "nationella" rörelsen. SMR har å sin sida Nordfront, som fungerar både som "nyhetssajt" och hemsida för rörelsen i sig. Där finns undersektioner om "rasfrågan" och "judefrågan", där man kan läsa vad SMR anser om olika saker.

Så sent som i år bestämde sig även SMR för att skaffa Facebook, något man tidigare vägrat. Överlag har nätet blivit allt viktigare för organisationerna. Och SvP och SMR har de mest välbesökta webbplatserna.

– Det är nog jätteviktigt för dem, nätet är deras största verktyg för att sprida information, säger Quensel.

"Starkast i Skåne och mellersta Sverige"

Geografiskt sett skiljer sig organisationerna åt något. Framför allt är det i storstäderna som samtliga är aktiva, men det finns en hel del områden där en enskild grupp är stark. Som ett exempel genomförde SMR en förhållandevis stor mängd aktiviteter i Hudiksvall, och SvP i Lindesberg. Men det betyder inte att det är exceptionellt många nazister där.

– Även om väldigt mycket aktiviteter kan förekomma kan det vara bara en eller två personer som ligger bakom allt, säger Quensel.

Det finns dock vissa områden där de två största grupperna traditionellt sett haft en stark ställning, menar hon. Eller åtminstone många aktiviteter.

– Skåne och mellersta Sverige är där de är som starkast.

Samarbetade efter Husbyupploppen

Trots att det handlar om en fortsatt splittrad rörelse finns det tecken på att de nazistiska grupperna ibland samarbetar. I samband med upploppen i Husby och andra delar av Stockholm tidigare i år gav sig ett så kallat "medborgargarde" ut på gatorna för att "försvara svenska områden".

Med bland gardet, som flera gånger hamnade i bråk, fanns representanter från både Nordisk Ungdom, SMR och Svenskarnas parti. En av dem var Daniel Spansk, kommunpolitiker i Nykvarn som lämnat Nationaldemokraterna för att gå med i SvP. Flera av de som deltog var dömda för våldsbrott, enligt Expo.

Nordisk Ungdom hade dock även en egen "nattvandring" i samband med upploppen.

Om inte annat så visade medborgargardet att grupperna kan samarbeta när det behövs.

– De förenas ju ändå där till exempel, säger Quensel.

Här är de fem största organisationerna:

Svenskarnas parti (SvP)

Använder sig av demokratiska medel, men i partiets punktprogram framgår det att de inte vill se dagens demokratiska system i Sverige. För att säkra att Sverige fortsätter vara svenskt vill de att "endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare".

Partiet fick ett mandat i Grästorps kommun i valet 2010 men blev av med det sedan Skatteverket underkänt kandidaten Daniel Höglund, som inte var skriven i kommunen. Sedan valet har dock SvP fått flera kommunpolitiker i och med att personer hoppat av och bytt parti. En av dem är Daniel Spansk, invald som nationaldemokrat i Nykvarn. Han är numera suppleant i partistyrelsen.

2014 satsar partiet på att få minst tio kommunala mandat. De försöker aktivt locka över missnöjda sverigedemokrater. På hemsidan syns bland annat en banner med texten "läs varför du bör välja SvP i stället för SD".

Genomförde flest aktiviteter i Stockholms, Västra Götalands och Värmlands län under 2012.

SvP bildades i november 2008 och har sitt ursprung i organisationen Folkfronten, som tidigare hette Nationalsocialistisk Front. Partiledare är Stefan Jacobsson.

Svenska motståndsrörelsen (SMR)

Bildades 1997 med målet att ta makten över Sverige genom en militär revolution. SMR är den nazistgrupp som Säkerhetspolisen bedömer är det största inre hotet mot rikets säkerhet.

Flera medlemmar är dömda för våldsbrott och många av de äldre har bakgrund i numera nedlagda Vitt Ariskt Motstånd (VAM) som var aktiva i början på 1990-talet. Organisationen leds av Klas Lund, dömd för dråp. SMR genomför bland annat aktiviteter som att sätta upp klistermärken, affischer och flaggor men samtidigt tränar medlemmarna för den framtida väpnade kampen. Vid nazistiska demonstrationer dyker medlemmar upp, oavsett om de bjudits in eller ej.

Organisationen är hierarkisk och ledaren Lund har den stora delen av makten. Under honom finns ett så kallat ledningsråd.

Överlägset flest aktiviteter genomförde SMR i Skåneregionen under 2012. Även i Dalarna, Gävleborg, Västra Götaland och Stockholm var organisationen förhållandevis aktiv.

När Nordiska Nationalsocialister (NNS) i maj i år meddelade att de lägger ned verksamheten förstärktes SMR av de som fortfarande ville engagera sig inom nationalsocialismen.

Förbundet Nationell Ungdom (FNU)

Tillhör egentligen inget parti, men ideologiskt sett står FNU närmast Svenskarnas parti. De har dessutom demonstrerat tillsammans – under första maj i Eskilstuna 2012. Under första maj-demonstrationen i Jönköping 2013 agerade de också vakter. En av de män som var med och grundade förbundet var tidigare aktiv i det nazistiska nätverket Fria nationalister.

Från början bildades dock FNU med ekonomiskt stöd från Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Målet med förbundet är att fostra unga nationalsocialister.

"Vårt mål är att samla svenska ungdomar i en meningsfull gemenskap där de kan utbildas och fostras, med avsikten att de senare ska kunna bedriva politisk kamp", står det på FNU:s hemsida.

FNU genomförde aktiviteter i framför allt Stockholm, Västra Götaland och Dalarna, men inte alls i lika stor utsträckning som exempelvis SMR.

Nordisk Ungdom (NU)

Stödjer framför allt Sverigedemokraterna och Sverigedemokratisk ungdom men ledande personer i organisationen har bakgrund i Nationaldemokratisk ungdom. Har gjort sig kända för flera spektakulära aktioner och samarbeten. 

Bland annat har man gått ihop med islamister för att protestera för Palestina, mot Israel. Medlemmar från NU var även med i det "medborgargarde" som drog omkring i Stockholms förorter i våras för att "försvara svenska områden".

NU:s Facebooksida är viktig för NU:s propagandaspridning. Men enligt Quensel är organisationens aktiviteter snarare spektakulära än många. Verksamheten är starkt koncentrerad till Stockholm. Under 2012 genomförde de bara enstaka aktioner på andra platser runtom i landet.

Talesperson för NU är Patrik Forsén.

Nationaldemokraterna (ND)

Rent ideologiskt ligger Nationaldemokraterna en bit från nazismen, ungefär mitt emellan Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti. Har fungerat som tillhåll för missnöjda sverigedemokrater och de som haft koppling till vit makt-rörelsen.

Partitidningen Nationell Idag finansierade alltså bildandet av FNU och medlemmar av ND har lämnat partiet till förmån för nazistiska organisationer – exempelvis Daniel Spansk som hoppade över till SvP.

Partiledare är Marc Abramsson, som tidigare varit starkt motarbetad (bland annat lämnade Spansk i protest mot honom). De nådde vissa framgångar i valen 2006 och 2010. I Södertälje har partiet två representanter i kommunfullmäktige (Abramsson och Mattias Karlstrand) och i Heby kommun sitter Carina Bergman på ett sverigedemokratiskt mandat.

Trots att de numera sitter i politiska församlingar har ND ett mer våldsamt förflutet. Abramsson dömdes för våldsamt upplopp efter en attack mot Prideparaden i Stockholm 2003 och partiet har deltagit i nazistiska Salemmarschen flera gånger.

/
/
/
/
/
/
SvP
/
SMR
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!