Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mobbades hela skoltiden men får nu sin revansch – föreläser för mobbarna

- 06/10/2013, 11:31 -
Marwa mobbades hela sin skoltid men i dag börjar hon föreläsa om den tuffa tiden.
1 av 5

Marwa mobbades hela sin skoltid men i dag börjar hon föreläsa om den tuffa tiden.

Privat

Sedan ettan i grundskolan har Marwa blivit mobbad av elever på skolan.
2 av 5

Sedan ettan i grundskolan har Marwa blivit mobbad av elever på skolan.

Privat

Det gick så långt att grupper skapades på Facebook.
3 av 5

Det gick så långt att grupper skapades på Facebook.

Privat

I dag känner hon sig starkare och börjar föreläsa på sin gamla skola.
4 av 5

I dag känner hon sig starkare och börjar föreläsa på sin gamla skola.

Privat

Hennes mamma och syskon har varit hennes stora stöd.
5 av 5

Hennes mamma och syskon har varit hennes stora stöd.

Privat

Att hela tiden få höra att man är äcklig, att man ser ut som en apa och att man borde gå och dö för att man är så ful – det har har hört till 17-åriga Marwas vardag i många år. Nyheter24:s Magda Omerspahic har pratat med tjejen som nu får sin revansch när hon börjar föreläsa om sin svåra tid.
– Jag är ju lite rädd för att någon kommer att bua ut mig, säger Marwa till Nyheter24.

HUDIKSVALL. Marwa Karim,17,  har varit mobbad sedan första klass i grundskolan. Hon minns tillbaka vid ett speciellt tillfälle när eleverna skulle bli tilldelade faddrar.

När alla hade valt sina faddrar blev sexåriga Marwa kvar ensam. Två tjejer återstod och i stället för att ta till sig och hjälpa Marwa valde de att skratta ut henne.

– Jag satt tyst och ingen sa någonting. Ingen ville prata med mig och och ingen lyssnade på vad jag hade att säga, säger Marwa till Nyheter24.

Retades för sitt utseende

Utanförskapet fortsatte och ju mer Marwa sa emot desto mer motstånd mötte hon.

– Jag blev retad för mitt utseende. De sa att jag såg ut som en apa, att jag var en hårboll, att jag var äcklig och att jag skulle gå och dö för att jag var så ful.

Under stora delar av sin grundskoleperiod blev Marwa svårt mobbad och stod för det mesta alltid utanför. Vid ett tillfälle blev hon slagen av två tjejer och vid ett annat fick hon en örfil. Händelserna polisanmäldes men trots detta fortsatte glåporden och elakheterna att hala.

Mamman följde med till skolan

Till slut gick det inte mer och Marwa började skolka. Hon åt inte längre i matsalen och undvek att prata om det svåra. 

Hon klarade inte av att gå till skolan själv. Hennes mamma följde henne dit och sedan stod läraren och väntade in henne.

Under högstadiet lugnade det ner sig lite då Marwa berättade om sin utsatta situation för en mentor som också var med i skolans mobbningsgrupp. Han var den första som tog det på allvar och konfronterade Marwas plågoandar. 

Dödshotades på internet

Då förflyttades mobbningen till nätet där Marwa fick dödshot på Bilddagboken – sajt där användare laddar upp bilder – och på Facebook där gruppen "alla vi som vill att marwa karim dör" skapades.

– Du kan ju förstå hur det kändes att se den gruppen, säger Marwa.

Pluggar omvårdnad

Jag vill nu kunna skriva att Marwa inte blir mobbad längre, att allt är okej – men det är fortfarande lång väg att gå.

Mobbningen fortsatte på gymnasiet – och det är först nu under tredje året som hon känner att det är lite lugnare.

Marwa pluggar omvårdnad och drömmer om att jobba med mode i framtiden. På fritiden jobbar hon extra som undersköterska – och nu är hon också aktuell som föreläsare.

– Jag skrev mycket om mobbning på Facebook och blev då kontaktad och bokad av olika skolor och organisationer. Jag ville hjälpa andra och föreläsa om det som jag har varit med om. Det är många som har tagit sitt liv på grund av mobbningen.

Marwa har själv haft självmordstankar som har spökat sedan hon var liten.

– Man vill bara försvinna, man tänker att det är något fel på en själv. Man är så svag att man knappt kan tänka positivt. 

Hur tar man sig ut ur det här?

– Man tänker på sin familj som alltid kommer att finnas där. Det gäller att prata med någon och också visa att man är stark. 

Nu får Marwa äntligen sin revansch när hon börjar föreläsa för elever på skolor om mobbning – på sin gamla högstadieskola samt nuvarande gymnasium.

Hur känns det – med tanke på att mobbarna kanske kommer att vara där?

– Jag är ju ganska nervös  men det känns kul. Jag tror att de kommer att vara där och de vet ju om att jag kommer att föreläsa. 

Känner du dig rädd?

– Ibland när jag tänker på det så blir jag lite rädd över att någon komma att bua ut mig, men om jag tänker positivt så kommer allt att gå bra.

Om du fick säga vad du ville till dina mobbare, vad skulle det vara?

– Det här är människor som själva har varit osäkra och som tar ut det på andra för innerst inne är dem svaga. Jag hoppas att de ändrar sig i framtiden och verkligen tänker på vad de har gjort. Så helst av allt skulle jag vilja fråga varför de mobbades och vad jag gjorde för fel för att de skulle tycka att det var okej att mobbas, säger Marwa.

Marwas mamma och två syskon har varit hennes stora stöd. Idag känner hon att hon är på väg mot något bra och är lycklig.

Hur tror du att du hade varit om du inte hade varit med om allt detta?

– Jag hade bara varit en vanlig tjej, gått i skolan som alla andra men nu är jag lite det offret som har gått igenom så mycket. Det värsta jag vet är folk som mobbar andra för att de själva mår dåligt, alla ser ju olika ut. Alla är fina på sitt eget sätt, avslutar Marwa.