Onsdag 26 Jan
Stockholm

iPhone 5S är högst upp på tjuvarnas önskelista

Enligt polisen ska man inte ta fram telefonen i tunnelbanan.
1 av 9
Enligt polisen ska man inte ta fram telefonen i tunnelbanan. Foto: TT
När iPhone 4 släpptes ökade antalet mobilstöldsanmälningar med 103 procent. En del av dem var sannolikt försäkringsbedrägerier.
2 av 9
När iPhone 4 släpptes ökade antalet mobilstöldsanmälningar med 103 procent. En del av dem var sannolikt försäkringsbedrägerier. Foto: AP/TT
Traditionellt sett har både fickstölder och så kallade smash and grabs ökat i samband med iPhonesläpp.
3 av 9
Traditionellt sett har både fickstölder och så kallade smash and grabs ökat i samband med iPhonesläpp. Foto: Andy Wong/AP/TT
Den guldfärgade iPhonen syns tydligt ute på stan och är något tjuvarna spanar efter, enligt polisen.
4 av 9
Den guldfärgade iPhonen syns tydligt ute på stan och är något tjuvarna spanar efter, enligt polisen. Foto: Andy Wong/AP/TT
Polisen har sett en ökning av stölder i krogköer.
5 av 9
Polisen har sett en ökning av stölder i krogköer. Foto: Scanpix
Stöldligorna väljer ut sina offer och distraherar dem samtidigt som någon annan stjäl värdesaker.
6 av 9
Stöldligorna väljer ut sina offer och distraherar dem samtidigt som någon annan stjäl värdesaker. Foto: SCANPIX NORWAY
Medborgarplatsen är ett av de mest drabbade områdena.
7 av 9
Medborgarplatsen är ett av de mest drabbade områdena. Foto: TT
Det är även Stureplan.
8 av 9
Det är även Stureplan. Foto: Patrick Sörquist/TT
iPhone 5S kommer med en särskild fingeravtrycksavläsare som gör att du inte behöver kodlås.
9 av 9
iPhone 5S kommer med en särskild fingeravtrycksavläsare som gör att du inte behöver kodlås. Foto: AP/TT

När Apple släpper en ny iPhone ökar stölderna. Bara i helgen, när telefonerna varit ute på marknaden i knappt ett dygn, skedde drygt 160 smartphonestölder i Stockholms city.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så skyddar du dig

Stöldligorna arbetar oftast i grupp. Enligt polisen finns det mindre grupperingar och större, organiserade utländska ligor. Tidigare fickstölder har kännetecknats av att offren inte lagt märke till vare sig stöld eller gärningsman. Stölderna har utförts skickligt och diskret. 

På senare tid har dock gärningsmännen blivit offensiva och aggressiva. Ofta går någon fram till offret och distraherar. Det kan vara med en kram, en dans, en fint eller en knuff. Sedan stjäl gärningsmannen eller en medbrottsling telefonen.

Här är Peter Enells bästa tips på hur du skyddar dig från tjuvarna:

1. Gå inte hem ensam.
2. Ha inte telefonen uppe utanför krogar eller på tunnelbanan. Särskilt inte om du har en ny modell.
3. Var vaksam och håll hårt i dina saker om någon eller några kommer fram.

STOCKHOLM. Intresset kring teknikjätten Apples iPhonesläpp är enormt. Båda hos kunderna – och Stockholms stöldligor. 

När iPhone 4 kom ökade antalet mobilstöldsanmälningar med 103 procent. Och i samband med lanseringen av uppföljaren iPhone 4S drabbades flera butiker av så kallade smash and grab-stölder. En del av anmälningarna var sannolikt försäkringsbedrägerier av personer som ville få de nya modellerna. Men en stor del av fallen var stölder i olika restaurangmiljöer, i många fall organiserade av ligor från Syd- och Östeuropa. 

Många har inte hunnit få telefonerna

Den första helgen med iPhone 5S och 5C ute på marknaden såg polisen en markant ökning mot förra helgen. Drygt 160 människor bestals på sina mobiltelefoner i Stockholm och polisen uppskattar att det kommer att komma drygt 20 anmälningar till.

 – Det är en konstant jättehög våg av fickstölder i city. Den här helgen var det mer än vanligt. Dels var det löningshelg men det beror också att det finns ett större intresse kring de här telefonerna nu. Och då har många inte hunnit få den nya modellen än. Det ser ut som att det kommer att bli ännu värre den kommande tiden, säger Peter Enell kriminalinspektör vid Citypolisen, till Nyheter24.

Stölderna går blixtsnabbt

Det förekommer ett fåtal rån, men i majoriteten av fallen handlar det om planerade fickstölder där gärningsmännen valt ut sina offer. En vanlig stöld sker omkring 02-03-tiden på natten när människor är på väg hem från krogen. De mest drabbade områdena är Slussenområdet, Stadsgården, Centralstationen, Vasagatan och Drottninggatan.

– Det går till som så att någon eller några människor kommer fram och pratar eller på annat sätt distraherar offret. Sedan blir det en knuff, en kram eller att man låtsas vara full och stöter i någon – i nästa ögonblick är telefonen borta, säger Enell. 

Bara ett fåtal grips för brotten

Ofta har offren valts ut just för att han eller hon haft sin smartphone uppe. iPhone 5S står högst upp på tjuvarnas önskelista – särskilt den guldfärgade varianten. 

– Det är klart att tjuvarna vet hur de nya telefonerna ser ut och vilka modeller som är mest attraktiva. Man ska inte exponera sin telefon så mycket som många människor gör i dag. Tjuvarna ser det och registrerar vilken ficka man stoppar ner telefonen i. Folk i tunnelbanan eller på Stureplan blir enkla offer, säger Enell. 

Stölderna är både svårstoppade och svårlösta för polisen. Från helgen har polisen endast gripit 15 misstänkta gärningsmän.

– Men det betyder inte att vi har gripna i 15 olika fall. Flera gärningsmän är gripna i samma ärende. Det kanske rör sig om tio fall som högst, säger Enell.

Kommentera
Kopiera länk
Dela