Det äldre paret frågade efter ett namngivet barn.
1 av 3
Det äldre paret frågade efter ett namngivet barn. - Foto: TT
Varningen från rektorn sprids på Facebook.
2 av 3
Varningen från rektorn sprids på Facebook. - Foto: JAN ERIK HENRIKSSON/TT
Polisen har inte inlett en förundersökning eftersom inget brott har begåtts.
3 av 3
Polisen har inte inlett en förundersökning eftersom inget brott har begåtts. - Foto: TT

Skola i Dalarna varnar för "falsk morfar" som försökte få tag i barn

En rektor i Dalarna har gått ut med en varning till samtliga föräldrar efter att en "falsk morfar" försökt få tag i ett barn på skolan under mystiska omständigheter.


Skolan om händelsen

"En av våra fritidspedagoger gick fram till personerna och frågade vad de hade för ärende och förklarade att skolan inte tillåter att elever hämtas från skolan på detta sätt, utan uppmanade personerna att parkera sin bil och och gå in och anmäla sig till ansvarig och registrera att barnet hämtas enligt våra rutiner. Därefter körde bilen iväg från skolan utan att ha stigit ur och identifierat sig", skriver rektorn i varningen till föräldrarna.

RÄTTVIK. Det råder oro bland föräldrarna på Nyhedsskolan i Rättvik och flera varningar sprids på Facebook

Anledningen är att ett okänt äldre par ska ha försökt få med sig ett barn från skolan i slutet av förra veckan. Paret, som var i 60-årsåldern, kom till skolan i en bil och utgav sig för att vara en elevs mormor och morfar. Därefter bad de andra elever att hämta ett namngivet barn som skulle med i bilen. 

Men en fritidspedagog på skolan fattade misstankar och förklarade att personerna var tvungna att anmäla sig på skolan om de skulle hämta barnet. Men i stället för att parkera bilen och gå in på expeditionen tryckte mannen på gasen och flydde från platsen.

Missförstånd eller försök till människorov

Händelsen fick skolans rektor Igun Sahlberg att skicka ut en varning till samtliga föräldrar på skolan, det rapporterar Dala-Demokraten.

"Efter att skolan kontaktat föräldrarna till barnet kom det fram att de inte kände till att någon annan skulle hämta barnen. Både föräldrarna och skolan har anmält händelsen till polisen", skriver Sahlberg i mejlet.

Sedan dess har det äldre paret inte synts till på skolan. Enligt polisen kan det röra sig om allt från ett missförstånd till ett försök till människorov. Men ingen förundersökning har inletts.

– Det beror på att det i nuläget inte har begåtts något brott. Men vi har det här i åtanke hela tiden och följer upp det om något nytt skulle dyka upp, säger Bo Eriksson, presstalesman vid polisen i Dalarna, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!