Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hen fick inte använda toaletten – stämmer Stockholms stad

- 29/11/2013, 19:33 -
En transperson fick inte gå på damtoaletten på Stockholms centralstation.
1 av 4

En transperson fick inte gå på damtoaletten på Stockholms centralstation.

Scanpix

Händelserna på centralen har anmälts och Stockholms stad stäms av DU.
2 av 4

Händelserna på centralen har anmälts och Stockholms stad stäms av DU.

Leif R Jansson / SCANPIX

Toalettpersonalen stoppade personen vid två olika tillfällen.
3 av 4

Toalettpersonalen stoppade personen vid två olika tillfällen.

Scanpix

Den som varken är man eller kvinna får hoppas på att toaletten är könsneutral.
4 av 4

Den som varken är man eller kvinna får hoppas på att toaletten är könsneutral.

Scanpix

En transperson ville gå på toaletten på Stockholms central. Hen ville gå på damtoaletten men personalen hänvisade till herrarnas. Nu stämmer hen Stockholms stad.

STOCKHOLM. Vid två separata tillfällen ville en transperson använda de offentliga toaletterna på Stockholms central. Vid bägge tillfällena nekades hen att använda damtoaletten. Hen ser sig varken som man eller kvinna men identifierar sig mer som kvinna och väljer därför oftast att använda damtoaletten. 

Händelserna skedde i november 2011 och i maj 2012.

Vid första tillfället gick hen in på damavdelningen men blev stoppad av toalettvärden, som gick ut från kassan och ställde sig i vägen. 

Samma sak hände vid andra tillfället men då försökte hen övertyga toalettvärden om att hen ska få identifiera sitt eget kön och välja toalett därefter. Toalettvärden kände igen hen och ska ha frågat varför hen valt att komma tillbaka igen.

Hen tyckte att toalettvärden uppträdde aggressivt och att stämningen kändes hotfull. 

Anmälde till DU

Hen valde sedan att anmäla händelserna till Diskrimineringsbyrån Uppsala – DU – som nu stämmer Stockholms stad för könsdiskriminering.

– Vi anser att bevisningen är stark i det här fallet, säger Linda Awerstedt vid DU till Nyheter24 och fortsätter:

– Transpersoner är utsatta i det vardagliga livet det är därför väldigt viktigt att markera, säger Linda Awerstedt. 

Linda Awerstedt är DU:s ombud i ärendet och lämnade in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt i slutet förra veckan. Hon vill att Stockholms stad ska betala 22 000 kronor i diskrimineringsersättning till hennes klient.

"Toalettvärdarna nekade XX tillträde till den toalett hen ville gå på med hänvisning till toalettvärdarnas uppfattning om XX könsidentitet eller könsuttryck", skriver Linda Awerstedt i stämningsansökan och fortsätter:

"XX har därför utsatts för diskriminering och Stockholms stad ska därför betala diskrimineringsersättning till XX för den kränkning hen utsatts för".

DO: Kan vara diskriminering

Enligt diskrimineringsombudsmannen, DO, kan det vara diskriminering att neka någon tillträde till en damtoalett om en transperson anser sig vara mer kvinna än man.

–  Det kan vara ett fall av diskriminering men man måste reda ut exakt vad som sagts och gjorts, säger Per Holfve vid DO till Nyheter24.

Enligt DO får varje individ avgöra sin egen könsidentitet men i dagsläget kan de personer som väljer att varken vara man eller kvinna hamna i kläm.

– Det går i dagsläget inte att ställa krav på att det ska inrättas exempelvis en tredje toalett, säger Per Holfve vid DO.