Onsdag 26 Jan
Stockholm

"Du är fet och äcklig" – nu stänger kommunen ned Ask.fm i alla skolor

Här är några av inläggen lärarna hittade.
1 av 6
Här är några av inläggen lärarna hittade. Foto: Faksimil NSD
Andra exempel.
2 av 6
Andra exempel. Foto: Faksimil NSD
Nu har skolan blockerat hela sajten.
3 av 6
Nu har skolan blockerat hela sajten. Foto: Faksimil NSD
Sajten som blir allt mer populär i Sverige.
4 av 6
Sajten som blir allt mer populär i Sverige. Foto: Faksimil
Jasmine Griffith, 18, tog livet av sig efter att ha mobbats.
5 av 6
Jasmine Griffith, 18, tog livet av sig efter att ha mobbats. Foto: Facebook
14-åriga Hannah Smith hängde sig efter näthat på bland annat Ask.fm. Efter det ändrade sajten ett par detaljer i sina rutiner.
6 av 6
14-åriga Hannah Smith hängde sig efter näthat på bland annat Ask.fm. Efter det ändrade sajten ett par detaljer i sina rutiner. Foto: Faksimil

Det är sajten som sägs vara orsaken till flera självmord och floder av hat och kränkningar. Nu väljer Luleå kommun att blockera Ask.fm för alla skolever.
– Jag blev chockad, säger läraren Jens Lindgren till NSD.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så skrev eleverna till varandra

”Är du oskuld”

”När runkade du senast”

”Du är en äcklig hora”

”Vill du knulla”

”När pullade du senast?”

”Du är fet och äcklig”

”Du är ful”

”Hur stora bröst har du”

”Häng dig”

”Är du kåt?”

Källa: NSD.

LULEÅ. "14-åriga Hannah hängde sig på grund av näthat". "Jasmine, 18, hängde sig efter att ha blivit mobbad". "Izabella, 14, utsattes för grova kränkningar – vågar inte gå till skolan".

Samtliga är rubriker, och tragiska historier, om unga tjejer som mått fruktansvärt dåligt efter att ha utsatts för kränkningar. Den gemensamma nämnaren: Sajten Ask.fm.

Luleå blockerar

Den lettiska sajten, där medlemmarna anonymt (eller ej) kan ställa frågor till varandra används av fler än 60 miljoner världen över. Det senaste året har den blivit allt mer etablerad i Sverige, särskilt bland unga.

Nu har mobbningen och hatet bland de anonyma frågorna skördat nya offer. Efter en lång rad av kränkningar, flera av dem sexuella, mot skolelever har Luleå kommun därför beslutat att blockera Ask.fm på samtliga skolors datorer.

– Sidan är blockerad på begäran av lärarna, säger Anders Granström, IT-chef Luleå kommun, till NSD.

"Du är fet och äcklig", "häng dig!" och "du är en äcklig hora" fanns bland kommentarerna som lärare reagerade på. Men även värre kränkningar än så ska ha hittats.

"Föräldrarna såg inte allvaret"

Efter ett tips från en högstadieelev skapade några av lärarna egna konton för att se vad som pågick.

– Jag är dataansvarig och ute mycket på sociala medier, men jag blev chockad, säger läraren Jens Lindgren till NSD och fortsätter:

– Föräldrarna såg inte allvaret. Och mest av allt såg inte eleverna allvaret i kommentarerna de fick. Har det då gått så långt att man inte längre bryr sig när man får sådana här grova sexuella frågor.

Blockeringen kommer dock antagligen inte att stoppa några kränkningar på sajten. Denna gäller endast skolans egna datorer.

– Det här gäller bara vårat nät och vad de gör på en mobiltelefon eller hemma rår vi inte över, säger Granström till NSD.

Ändrade efter självmordet

Efter att 14-åriga Hannah Smith hängde sig i augusti har Ask.fm genomfört flera ändringar som ska främja säkerheten på sajten. Företaget ska bland annat granska alla anmälningar inom 24 timmar. Det ska numera även gå att anmäla kommentarer som räknas som "mobbning" eller "trakasserier".

Anonymiteten är dock fortfarande sajtens viktigaste slagord i marknadsföringen.

"Your friends do not know you follow them. It is absolutely anonymous", är det man möts av när man skapar ett konto på sajten.

Enligt uppgifter till Nyheter24 har även Karlstad kommun tidigare blockerat Ask.fm i sina nätverk. I somras uppmärksammades hatiska kommentarer på en 13-årig tjejs konto i bland annat Värmlands Folkblad.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela