Tisdag 18 Jan
Stockholm

Paulina, 15, blev misshandlad – skolans uppmaning: "Håll dig borta från mobbaren"

Paulina 15 år, blev sparkad på kroppen och i ansiktet.
1 av 5
Paulina 15 år, blev sparkad på kroppen och i ansiktet. Foto: Privat/Montage
Paulina mår fruktansvärt dåligt.
2 av 5
Paulina mår fruktansvärt dåligt. Foto: Privat
Bilder från sjukhuset dokumenterar skadorna.
3 av 5
Bilder från sjukhuset dokumenterar skadorna. Foto: Privat
Trots upprepad mobbning valde skolan att blunda.
4 av 5
Trots upprepad mobbning valde skolan att blunda. Foto: Privat
Sparkar och slag mot kroppen dokumenterade på Danderyds sjukhus.
5 av 5
Sparkar och slag mot kroppen dokumenterade på Danderyds sjukhus. Foto: Privat

Mobbad både fysiskt och psykiskt men ingen brydde sig. "Jag är så rädd för att vara i skolan, varje dag är jag kränkt. Jag skakar av rädsla under lektionerna."

Kommentera (157)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inspelat möte

I mötet med skolan försöker lärare och rektorn att få Paulina att själv hjälpa till att lösa problemet.

Här är ett utdrag ur mötet:

Paulina: "Jag vill bara gå i skolan som vanligt. Jag känner mig inte trygg i skolan."

Personalen: Vad vill du göra?

"Jag vill vara kvar i klassen."

Vad behöver du för att känna dig trygg?

"Hur ska jag kunna veta det?"

Mamman: Hon vill inte vara mobbad.

Och så fortsätter det. Tills man tillsist kommer fram till lösningen att Paulina hela tiden ska ha en vuxen med sig, Något som gjort att hon blir ännu mer retad.

För Nyheter24 berättar mamman om hur Paulina mår.

– Paulina gick ner tio kilo i vikt. Det är inte längre samma flicka som förut. Hon sitter ensam i sitt rum, på morgonen brukar hon kräkas innan hon går hemifrån. Hon har ont i magen och ont i huvudet. Stora sömnproblem. Och hon vill inte längre leva. Det är den värsta för mig som hennes mamma.

Paulina är 15 år. Hon går i årskurs nio i en skola nordväst om Stockholm. Hon har en termin kvar av högstadiet innan hon ska börja gymnasiet. Men hon är inte säker på att hon kommer att orka hela vägen dit. Just nu är hon inte säker på att hon kommer att orka någonting alls. Annat än att ta livet av sig.

Sparkad i huvudet

För en månad sedan blev hon brutalt misshandlad av en klasskompis på skolgården. Hon blev sparkad på hela kroppen, men mest i ansiktet. Skadorna var så allvarliga att hon behandlades på sjukhus och var borta från skolan i två veckor. Bilder från sjukhuset vittnar om vad hon varit med om.

I ett brev med Paulinas egna ord som just nu delas på Facebook skriver hon:

"Efter misshandeln har ingenting hänt, ingen frågade hur jag mådde, ingen från klassen pratade med mig. Jag fick veta att jag skulle undvika kontakt med mobbaren, då satt jag på toaletten under rasterna och åt ingen lunch i skolan. Men jag är så rädd för att vara i skolan, varje dag är jag kränkt, skakar av rädsla under lektionerna när mobbaren sitter i närheten och kastar flaskor på mig. Varje morgon lovar jag min mamma att jag överlever nästa skoldag. Men jag orkar inte mer, jag har blivit osynlig för vuxna i skolan."

Misshandeln var droppen efter ett år av upprepade fysiska och psykiska kränkningar. 

Ingen reagerade

När Paulinas mamma, Agnieszka Wisniewska, tidigare försökt förklara för skolan vad som pågått har hon fått rådet att Paulina ska hålla sig undan från tjejen som mobbar henne.

Ett råd som gjort att Paulina tillbringat rasterna på toaletten, av rädsla för att gå ut.

Allt hade dock kunnat undvikas om skolan valt att ingripa. Nyheter24 har varit i kontakt med Paulinas mamma Agnieszka. Med uppgivna ord berättar hon om kampen för att få hennes dotter att må bättre. Om maktlösheten att som mamma försöka påverka kommun och myndigheter att ingripa. Men att ingen velat förstå.

– Jag har varit i kontakt med BEO (Barn- och elevombudet hos Skolinspektionen red. amn), med kommunen, med skolan, med rektorn. Men inget har hänt.

Nyheter24 har tagit del av de dokument som skickats till Barn- och elevombudet, BEO, rektorn och polisanmälan efter misshandeln. En mammas förtvivlan och myndigheters långsamma byråkrati.

Skolan gör det till en sakfråga

Från skolans håll menar man att det är ett bråk mellan två flickor. Men Paulina och hennes mamma säger att det handlar om upprepad mobbning från en och samma person. Om flera rädda elever och om att skolan hela tiden velat få det till en sakfråga. 

I en ljudinspelning från det senaste mötet med skolan som Nyheter24 tagit del av blir de olika uppfattningarna tydliga. Skolan ser det inte på samma sätt som Paulina, och Paulina vågar inte lita på vuxna.

Till sist kommer man ändå fram till att mer ska göras. Att Paulina ska få hjälp.

Men enligt mamman kom hjälpen för sent. 

– Efter mötet fick Paulina en vuxen i skolan som följde efter henne. Då blev hon mobbad ännu hårdare med anledning att det nog måste vara något fel på henne eftersom en vuxen hela tiden är med henne. 

– Det var den enda gången som skolan verkligen försökt reagera. Men på ett felaktigt sätt enligt mig.

Hopplöshet

Paulina mår fruktansvärt dåligt och vet inte längre om hon orkar fortsätta med någonting alls. Hon har helt tappat förtroendet för vuxna och hela skolgången känns nattsvart. Hon vill att något ska förändras, men vet själv inte hur eller vad.

Genom att uppmärksamma Paulinas fall hoppas nu mamman på någon form av bestående förändring.

– Allt handlar inte om mobbning som finns och kommer att finnas i alla skolor. Det handlar om att skolan har bemött min dotter som en idiot, säger hon.

– Jag önskar att vuxna i skolan följer de regler som finns. Det handlar om att inte blunda för problemet. Det handlar om att inte ljuga, om att inte få ungdomarna att tappa förtroendet för oss vuxna när de ser att personalen inte reagerar. 

Kommentera (157)
Kopiera länk
Dela