Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svårt att tro att detta är samma person? Här är kedjans hyllade reklam

- 12/02/2014, 07:21 -
Svårt att tro att detta är samma person?
1 av 6

Svårt att tro att detta är samma person?

Fredrik Etoall

Det är Erika Linder som är modellen för både tjej- och killkläder.
2 av 6

Det är Erika Linder som är modellen för både tjej- och killkläder.

Fredrik Etoall

Enligt Eleonore Säll var hon ett självklart val.
3 av 6

Enligt Eleonore Säll var hon ett självklart val.

Fredrik Etoall

Även Genusfotografen är positiv till bilderna.
4 av 6

Även Genusfotografen är positiv till bilderna.

Fredrik Etoall

Här modellar Erika killkläder.
5 av 6

Här modellar Erika killkläder.

Fredrik Etoall

Och här tjejkläder.
6 av 6

Och här tjejkläder.

Fredrik Etoall

Den svenska klädkedjan överraskade med ett annorlunda modelluppslag då de valde att använda sig av en kvinnlig modell som fick modella både tjej- och killkläder.
– Erika är en sjukt modig tjej som utmanar det traditionella genom att bara vara, säger Eleonore Säll, marknadschef på JC.

SVERIGE. Svenska klädkedjan JC vårkampanjar jeansmärket Crocker med vad, som ser ut att vara, en manlig och en kvinnlig modell.

Det många dock inte vet – och inte heller kommer att reflektera över – är att de båda modellerna egentligen är en och samma person.

Det är modellen Erika Linder som syns i bilderna och enligt Eleonore Säll, marknadschef på JC, var hon ett självklart val.

– Erika är en sjukt modig tjej som utmanar det traditionella genom att bara vara. Hon är en stor inspiration för mig och en förebild för många. Sen helt ärligt tycker jag att Erika är den snyggaste personen på jorden sedan Leo Di Caprio blev lönnfet och Edward Furlong knarkade ner sig så det kan också ha med saken att göra, säger Säll till Nyheter24.

"Väntade på detta"

Även Tomas "Genusfotografen" Gunnarson, hyllar JC:s initiativ.

– Jag tycker att detta är skitbra. Jag väntade på att någon skulle göra något sådant här, säger Gunnarsson till Nyheter24.

Men även om det är bra och nytänkande så anser inte Gunnarson det vara ett "genusmästerverk".

– De behåller ändå det stereotypa och utmanar egentligen inte bilden av mannen och kvinnan. Samtidigt så den folk att tänka till och budskapet att du kan vara maskulin som kvinna och feminin som man. Det är bra att rucka på det.

Vad är "poängen" med att använda samma modell när de ändå porträtteras typiskt manligt och typiskt kvinnligt?

– ”Poängen” kan inte vi styra över, den sker hos betraktaren. Tolkningen och den känslan som infinner sig hos dig när du inser att det är samma person på bilderna – det är poängen. Sen kommer den vara olika hos olika personer eftersom vi alla har olika verkligheter. Men jag hoppas att det upplevs positivt, spännande och vackert, säger Säll och fortsätter:

– Det skulle vara svårt att "lura" betraktaren om Erika inte skulle få se ”manlig” ut då hon agerar killmodell på plåtningen. Där faller ju hela idén. Sen tycker jag inte att det är något fel i att vara typiskt "manlig" eller typiskt "kvinnlig".  Jag vill leva i ett Sverige där allt är okej. Allt som bidrar till ett samhälle där så många som möjligt kan känna sig trygga och kreativa är bra.