Rickard Jakobson vill återinföra värnplikten.
1 av 2
Rickard Jakobson vill återinföra värnplikten. - Foto: Privat/Faksimil/Montage
21-årige Rickard tycker att regeringen gjorde fel som beslutade att ta bort värnplikten utan folkomröstning.
2 av 2
21-årige Rickard tycker att regeringen gjorde fel som beslutade att ta bort värnplikten utan folkomröstning. - Foto: Privat

Rickard har startat namninsamling för att återinföra värnplikten

Färre ungdomsrelaterade brott, bättre disciplin bland Sveriges unga och ett gemensamt kollektivt ansvar för rikets säkerhet. Det är några av anledningarna till att 21-årige Rickard startat en namninsamling för att återinföra värnplikten.


Uppmaningen

Så här skriver Rickard i texten till namninsamlingen:

"Ryssen står intill vår dörr, försvaret bara minskar, ÖB sade att vi enbart klarar oss i en vecka vid angrepp. Bara att försvaret minskar är ett hot mot rikets säkerhet och på så sätt kan Sveriges invånare ej känna sig trygga vid eventuella hot och framtida krig! Något måste göras, vi måste få ett bättre försvar och bättre utbildade militärer. Vi måste införa den allmänna värnplikten igen. Genom att skriva på stödjer du kampen om att införa den allmänna värnplikten i Sverige och så kanske om några år kan vi ha ett försvar som vi kan känna oss trygga av. Listan kommer att överlämnas till Regeringen".

– Dagens 18-åringar ska ut i arbetsbranschen direkt när man gått ut gymnasiet och lyckas bli vuxna på eget bevåg, något man inte riktigt lyckas med i dag. Därför tror jag att det är bra att återinföra värnplikten, bli vuxen på ett bättre sätt, få kamratanda och lära sig att visa hänsyn.

Det säger 21-årige Rickard Jakobson som startat namninsamlingen "Inför den allmänna värnplikten igen". En namninsamling som på några dagar fått omkring 500 underskrifter. 

Rickard bestämde sig för att starta insamlingen eftersom han anser att regeringen gjorde fel som beslutade att avskaffa den utan en folkomröstning.

– Jag vet att om vi lyckas nå ut till fler så kommer vi lätt att kunna få en miljon människor att skriva under. Jag har läst flera artiklar om värnplikten och om att intresset för att återinföra den är stort, säger han till Nyheter24.

"Minska ungdomsbrottsligheten"

En av de främsta anledningarna till att Rickard vill återinföra värnplikten är för att han tror att den skulle kunna få ner ungdomsbrottsligheten. 

– Efter att värnplikten avskaffades höjdes ungdomsbrottsligheten. Fler började använda droger, göra inbrott, orsaka skadegörelse, klotter och liknande, säger han och fortsätter:

– Jag tror att om man återinför värnplikten så kommer det att leda till färre ungdomsrelaterade brott. Om man vet att när man blir 18 då ska in på värnplikten, så vet man vad som väntar. Man vet att man måste sköta sig. Då tror jag att brottsligheten kommer att minska.

"Extra aktuellt i och med Ukraina"

Rickard jobbar som väktare och säger sig ha ett stort intresse för militära och polisiära verksamheter. Just nu läser han polishistoria på universitetet. Han har själv inte gjort värnplikten, på grund av att den hann tas bort innan han hade åldern inne.

Varför han valt att starta namninsamlingen nu och inte tidigare säger han till viss del har med krisen i Ukraina att göra, att människor känner sig otrygga och vill hjälpa till.

– Jag har själv pratat med försvarsmakten, de har sagt att många hört av sig och undrat hur man kan hjälpa till. Därför tror jag att om man skulle återinföra värnplikten så skulle många intressera sig igen, säger han och fortsätter:

– Alla ska vara bidragande till samhällets försvar. Vi kan inte förlita oss på att myndigheterna skall försvara oss mot hot utan alla i samhället måste hjälpa till. Det är därför jag vill att värnplikten skall återinföras.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du återinföra värnplikten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.