Videon där en tiggare påstås gå till attack mot en oskyldig man har på kort tid delats tusentals gånger.
Videon där en tiggare påstås gå till attack mot en oskyldig man har på kort tid delats tusentals gånger.

Tiggarvideo delas av tusentals på Facebook: "Det är en fejkprofil"

En video där en tiggande kvinna ses peka finger och kasta vatten mot en man som filmar har på mindre än ett dygn delats av tusentals personer. Men mycket talar för att användaren som först publicerade videon är fejk.


SVERIGE. Via ett – förmodligen – falskt Facebook-konto sprider en användare en video på en uppretad kvinna som tigger pengar. På mindre än ett dygn har omkring 4 000 personer delat videon med kommentarer som "Såna parasiter över hela landet. Det dags för att rensa Sverige nu", "Nu får det vara nog!" och "GE EJ PENGAR TILL TIGGARNA".

Men personen som först lagt upp videon tycks inte existera. På Facebook-sidan, som skapades endast timmar innan videon publicerades, finns endast en aktivitet – filmen på den tiggande kvinnan. 

Påstår att han blivit attackerad

I bildtexten till videon skriver personen bland annat att kvinnan sa "fuck you" och spottade på honom. 

Vidare skriver personen att det hela ska ha inträffat när han klev av tåget i Göteborg och gick förbi en kvinna som bad om pengar. När han ska ha sagt att han inte haft några kontanter ska kvinnan ha pekat finger åt honom.

"Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv. Därefter attackerade hon mig genom att skvätta vatten över mig. Sedan kom andra personer springande som kände kvinnan mot mig för att bråka uppfattade jag det som. Då avlägsnade jag mig fort från platsen".

"Övertygad att det är fejk"

Videon har delats närmare 4 000 gånger på Facebook, men mycket verkar dock vara suspekt med ursprungskontot. En som har reagerat på detta är piratpartisten och bloggaren Niklas Starow, som bygger sina misstankar på att personens konto skapades endast timmar innan videon lades upp.

Hans ursprungliga profilbild, som efter Starows inlägg snabbt byttes ut, var dessutom tagen från den afghanska ambassadens sajt. När Nyheter24 når Niklas Starow har han fortsatt gräva i händelsen, utan att hitta något som stärker kontots äkthet. 

– Jag är övertygad om att det är en fejkprofil. Att personen bakom sidan var så snabb med att byta profilbild tyder på att denne följer flödet kring detta väldigt nära, säger han.

"Provocerat fram"

Starow tror att någon provocerat kvinnan, för att sedan dokumentera reaktionerna. 

– Man ser ju inte hela händelsen, och det tyder ju på det. Händelsen är troligen framprovocerad i syfte att kunna filma, säger han och fortsätter:

– Filmen i sig är nog äkta, och händelsen har förmodligen utspelat sig i regionen. Vem det är som ligger bakom kan man bara spekulera i men det är ju inte en främlingsvänlig person i alla fall. Troligtvis är det människor i främlingsfientliga kretsar som står bakom.

Nyheter24 har under morgonen försökt nå personen bakom kontot via Facebook, utan att lyckas. Enligt kontot bor personen i Mölndal, och där bor endast en person med samma namn. Denne man tycks dock inte ha några som helst kopplingar till Facebook-kontot. 

.....

Demoniseringen av tiggare har diskuterats flitigt under den senaste månaden. Inte minst i samband med Sverigedemokraternas kontroversiella annons i tunnelbanan. Senast under onsdagen var en artikel i Expressen om tiggare och mobiltelefoner en av Sveriges mest delade.

LÄS MER: 

SD-förening sprider tiggarvideo – utan källkritik: "Det är inte 1800-talet" 

Tiggaren om filmklippet: "Han sparkade mig" 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kontrollerar du det du delar på Facebook?